zaterdag 31 maart 2012

Gratis Garmin kaarten downloaden

Tags: , , , , ,
Share

Hoogstwaarschijnlijk heeft u nog ergens in een kast of schuif een oud Garmin GPS toestel liggen. De meeste GPS toestellen worden aan de kant gelegd omdat de kaarten die zij gebruiken om mee te navigeren verouderd zijn. Weinig mensen weten dat je om een kaartupdate voor je GPS toestel niet altijd hoeft te betalen. En als extraatje, het is helemaal legaal, volledig up-to-date én vooral... GRATIS!

Nieuwe kaarten voor een oud toestel
Nieuwe GPS, oude kaarten?
GPS toestellen kosten vandaag vrij weinig, voor minder dan €100 koop je vandaag al een redelijk toestel met een flink aantal opties. Deze GPS toestellen zijn ook klein en handig om mee te nemen op vakantie, en hebben een ingebouwde batterij die langer meegaat dan je GSM. maar na enkele jaren komen de problemen. Nieuw aangelegde wijken en straten komen niet voor op de ingebouwde kaarten van het GPS toestel. Dit hoeft geen probleem te zijn, want bij Garmin kan je steeds nieuwe kaarten kopen, of meteen een toestel kopen met de Garmin Lifetime Updates. Goedkoop zijn deze kaarten in elk geval niet, voor een kleine kaartupdate betaal je al snel meer dan €80! Maar gelukkig zijn er ook volledig gratis kaarten te downloaden voor uw Garmin!

Voorbeeld van Openstreetmap
Openstreetmap
Officiële Garmin kaarten voor je toestel kan je vinden op de site van Garmin zelf, maar sinds kort kan je ook gebruik maken van de GPS kaarten van Openstreetmap.org. De kaarten van Openstreetmap zijn tot stand gekomen door gebruikers die zelf kaarten tekenen op basis van de wegen die ze registreerden met hun eigen GPS toestel. De duizenden vrijwilligers maakten vervolgens een gedetailleerde kaart van de omgeving, die kaart is véél accurater dan de kaarten die de GPS fabrikanten meeleveren met hun eigen toestellen. Omdat iedereen zijn eigen buurt het best kent heeft de kaart ook veel meer kleine wegen, POI's, fietspaden, wandelwegen en omleidingen. Ook in sommige Europese landen zoals Frankrijk zijn de wegenkaarten eigenlijk publiek beschikbaar, deze zijn reeds allemaal ingevuld in OpenStreetmap, waardoor deze zelfs beter zijn dan de Garmin kaarten.

Open-source kaart met véél voordelen
Nieuwe kaarten op oude toestellen
Een groot pluspunt aan de kaarten van Openstreetmap is niet alleen dat ze veel meer detail hebben dan de Garmin kaarten, maar ook dat er veel sneller wijzigingen doorgegeven worden in het kaartmateriaal. Nieuwe wijken, nieuwe verkeerssituaties, winkels, gebouwen en paden zijn veel sneller up-to-date, omdat iedereen de kaart kan aanpassen. Wil je zelf meewerken aan de Openstreetmap kaart, dan kan je steeds een account maken op Openstreetmap.org

Het belangrijkste doel van de Openstreetmap kaarten is dat ze gebruikt kunnen worden in bijna alle Garmin GPS toestellen, in zelfs oudere toestellen die anders nutteloos geworden zijn. Deze kaarten zijn volledig gratis te downloaden, en kunnen rechtstreeks ingeladen worden op je GPS. Soms is het wel nodig om je Garmin GPS te voorzien van een extra geheugenkaartje, aangezien deze kaarten veel meer informatie bevatten dan de originele kaarten.

Downloaden van de kaarten
Met Garmin Basecamp kan je de kaarten uploaden
Bij het downloaden van de Garmin kaarten kan je je land selecteren, of je kan de kaarten aanduiden die je wil downloaden, de volgende stap is dat je je email adres invult. Vervolgens maakt de server voor jou een pakket klaar met de bestanden die je nodig hebt. Een poosje later krijg je een email, met een link daar de voor jou gemaakte kaart op basis van de meest recente kaartupdate. Deze kaart kan je downloaden rechtstreeks op het geheugenkaartje van je toestel. Steek vervolgens je geheugenkaartje in je gps toestel.
Ook is er een meegeleverde installatie, die de kaartupdate ook meteen installeert op je computer voor gebruik in Garmin Mapsource of Garmin Basecamp. Beschik je niet over Garmin Basecamp, dan kan je dit ook gratis downloaden. Na de installatie zal je zien dat de Openstreetmap kaart beschikbaar is in de software van Garmin.

De juiste kaart aanzetten!
Bij sommige recentere Garmin toestellen kan je ook kaarten gebruiken die aanwezig zijn op een SD kaart, je kan deze kaarten opslaan op de SD kaart, en deze rechtstreeks zonder Basecamp gebruiken op je toestel. Je mag wel niet vergeten om bij de kaartinstellingen aan te duiden dat je gebruik wil maken van de kaarten op de SD kaart, en niet op de ingebouwde kaarten. Doe je dit niet, dan kan je geen gebruik maken van deze nieuwe kaarten, maar laadt je toestel standaard het oude kaartmateriaal in. Daarvoor ga je in het menu naar kaartinstellingen, daar kan je aanzetten welke kaart je wil gebruiken om te navigeren.

Volledig gratis
Het bijwerken van de kaarten voor je Garmin GPS hoeft dus eigenlijk helemaal geen geld te kosten, je kan deze kaarten immers gratis downloaden en updaten zonder veel problemen. Bovendien is het helemaal gratis én legaal. De kaarten die je GPS zal gebruiken zijn kaarten die door vrijwilligers gemaakt zijn, maar ook veel beter zijn. Je kan zoveel updaten als je wil.46 ervaringen | Reageer anoniem:

Anoniem zei

Die gratis kaarten voor de Garmin zijn echt wel goed, zelfs de kleine wandelwegen staan er nu op, terwijl dit normaal enkel de straten zijn! Ech top, en bovendien volledig gratis te downloaden!

Anoniem zei

Kan iemand mij exact uitleggen hoe je dat kan downloaden precies op die website, ik geraak er niet aan uit.

Anoniem zei

Als je klikt op een help icoontje op die website kom je terecht bij een duidelijke uitleg.

Heeft er iemand een idee of je best op voorhand de inhoud van je Garmin back-up't? En hoe je dat doet?

Anoniem zei

http://www.javawa.nl/garminbackup.html

Kees zei

goedendag

mijn vraag is, de de taal in het nederlands ?
en hoe doe je dat, omdat ik geen engels beheerst

groetjes

kees

Goedkoopopreis.be zei

Gewoon downloaden op een SD kaartje, inpluggen in je GPS toestel en klaar...

Simpeler kan het niet zijn.

Bij sommige Garmin toestellen kan je wel bij instellingen kiezen welke kaart je wil gebruiken, de ingebouwde kaart, of de kaart die gevonden is op de SD kaart van het GPS toestel zelf.

Volledig gratis te gebruiken!

Anoniem zei

Als je gratis nieuwe kaarten wil, en je oude Garmin is meer dan 3 jaar... Verkoop je oude Garmin op 2dehands, en koop met een beetje bijleggen een nieuwe met de Garmin Life Updates! Steeds verzekerd van de laatste nieuwe Garmin kaarten!

Anoniem zei

Ik wist niet dat de kaarten van Openstreetmap zo goed waren. De kaarten van mijn Garmin GPS heb ik erafgehaald, en deze kaarten erop. Werkt perfect!

Anoniem zei

Mijn Garmin is nu 6 jaar oud en werkt nog prima. Alleen moet ik hem een keertje updaten.

Goedkoopopreis.be zei

Prima! Gewoon de gratis updates van OpenStreetMap afhalen, en op een SD kaartje plaatsen. Kaartje in je Garmin toestel stoppen, en dan heb je de gratis nieuwe kaarten!

Karin Cornet zei

Kijk eens hier http://www.gpswalking.nl/webpagina.php?wt_id=30

Anoniem zei

kan je ook routes teken die enkel onverhard zijn?
groetjes

Anoniem zei

Werkt dit alleen op garmin ? Heb namelijk een medion....

Goedkoopopreis.be zei

Deze gratis kaarten werken enkel voor Garmin GPS toestellen...

Conny zei

Is er ook zoiets voor TomTom beschikbaar?

Dries zei

Ik heb nog een oud Garmintoestel Nuvi 660. Werken deze gratis kaarten ook op dit toestel. Het heeft wel weinig geheugen maar heb wel een SD-kaartje van 4G

Anoniem zei

Zijn deze kaarten ook gedetailleerd in het buitenland?

Anoniem zei

TIP TIP: Ga kijken bij www.JaVaWa.nl zeer duidelijke uitleg en heeft diversen goede tools om de kaarten snel op een SD kaart te zetten of in het toestel.
Is ook op oudere Garmin toestellen te gebruiken.

LEES ALLES EN VERBAAS JE WAT ER MOGELIJK IS.

En alles is gratis
suc6. PD1SDF

Goedkoopopreis.be zei

Jazeker! Deze hebben zelfs méér detail dan de standaard Garmin kaarten! Meer informatie over het detail van deze kaarten is te vinden op www.openstreetmap.org

Anoniem zei

Ik heb eerst een kaart gedownload en in Basecamp gezet. Dat ging prima. Vervolgens de download voor de GPS op een (micro)SD card geplaatst. In mijn Garmin Zumo 210 krijg ik niet de keuze voor de SD aangeboden. Wat doe ik verkeerd?

Anoniem zei

ik begrijp er niets van van heel de instalatie !
iemand die me kan helpen ??

Anoniem zei

Heb een kaart op SD gezet en in m'n Garmin geplaatst (Zumo 210) Ik kan nergens de verbinding met de SDcard vinden. Wat doe ik verkeerd??

Goedkoopopreis.be zei

Je moet bij instellingen eens kijken, onder het menu "kaarten" daar kan je dan een overzicht krijgen van het kaartmateriaal op je Zumo, en kan je wisselen tussen de ingebouwde Garmin kaart en de nieuwe gratis kaart die je gedownload hebt.

Anoniem zei

wij zitten ook al enkele dagen met dit probleem.
kaart op de SD kaart geplaatst. als we de sd kaart in de garmin stoppen krijgen we de kaart niet op het scherm. op de computer is deze wel zichtbaar in base camp

Anoniem zei

Als u het SD kaartje eerst in uw Garmi stopt, dan wordt er een map Garmin aangemaakt op de SD kaart met daarin de gegevens van uw Garmin. Dan in de PC en het zou moeten werken. Bij mij in ieder geval wel.

havado zei

Hallo beste mensen.ik kan je wel uit de droom helpen ik heb wel eens de opmerking gehoord;als het te mooi is om waar te zijn is het ook meestal niet waar ,en dat geldt zeker voor de(gratis)kaartubdates,ik heb het ook geprobeerd (om eerlijk te zijn mijn zoon) want die is Heeel goed met computers en kan ook goed Engels dus de procedures gevolgd en geinstaleerd en ik kan u verzekeren;het werkt voor geen meter,spaar u de moeite en volg de raad op die ik hier ook ergens gelezen heb,koop een nieuwe van €130,- verpats de aude voor € 30- dan heb je levenslang (gratis)ubdates Groetjes HAVADO

havado zei

Dat is het beste wat je kunt doen, de rest is moeite voor niets, en met een beetje pech werkt het oude ook niet meer.

Anoniem zei

Deze mooie kaarten kan je ook prima op je mobiel gebruik met de applicaties van OsmAnd. Ook erg handig tijdens het wandelen en fietsen

Goedkoopopreis.be zei

Je moet in je GPS toestel gaan zoeken bij "instellingen - kaarten", daar kan je de interne kaart uitvingen, en de kaart op de SD aanvinken. Zo weet je toestel welke kaart het moet gebruiken! Succes!

Goedkoopopreis.be zei

OSMAnd is inderdaad een hele goede, en ook nog gratis app om te navigeren, deze kaarten van Openstreetmap kan je ook downloaden op je smartphone, zodat je ze ook kan gebruiken op plaatsen waar je geen dataverbinding hebt.

Anoniem zei

8 december 2013. Ben nu ook al een uurtje of twee bezig. Basecamp is op mijn laptop geïnstalleerd. De Garmin nüvi 250 met nieuwe SD-kaart aangesloten op mijn laptop. Maar een kaart downloaden, zou toch via exporteren moeten, lukt niet.
Geen idee waarom niet...
Tips?

Goedkoopopreis.be zei

Hallo, het is bij mij al een tijdje geleden, maar om je Garmin kaarten up te daten kan je deze gewoon kopieren naar je SD kaart. In je Garmin toestel zelf zou er een menu moeten zitten waar je kan kiezen of je de ingebouwde kaart wil gebruiken, of de kaart op de SD. Volgens mij heb je eigenlijk geen basecamp nodig...

Het hele basecamp verhaal is als je ook deze kaarten wil gebruiken op de computer, maar dan nog kan je gewoon in basecamp het kaartbestand aanduiden.

Dus...

- Kaart downloaden
- Kaart kopieren naar SD
- SD in Garmin plaatsen
- In het menu instellingen op de GPS instellen dat je de kaart op de SD wil gebruiken

Laat je nog even weten of het werkt?

Anoniem zei

waarschijnlijk heeft hij dan toch iets niet goed gegaan. Ik heb kaarten van Wales gebruikt van OFM en dit werkt prima. Prima om te wandelen en prima om te fietsen ook in NL. Ook kun je GPS routes vinden om het www en deze gebruiken. Werkt uitstekend!

Anoniem zei

Hallo,
ik ben op zoek naar een nieuwe gps. Als ik bovenstaande lees, lijkt me garmin wel een interessant merk. Maar, is het belangrijk om een gps te kopen met kaarten van heel europa. Of is dat niet nodig doordat ze simpelweg te downloaden zijn via openstreetmap
Kan iemand me goed advies geven voor een nieuwe gps aankoop? Alvast hartelijk dank!

Anoniem zei

Kan ik ook meerdere maps tegelijk op de sd kaart zetten zodat ik een soort van west europa krijg? Dus de map van Nederland en een map van Duitsland bijvoorbeeld. sluit dit dan op elkaar aan?

Dank u wel.

Simone zei

dank voor dit geweldig informatie artikel!
Op zoek naar een nieuw navigatiesysteem, buik vol van Tom.
Dit klinkt alsof het precies is wat wij zoeken! :-)

Roel zei

Hallo,

Ik heb alle stappen netjes gevolgd. Kaarten gekopieerd naar SD-kaart. Wanneer ik nu op dit bestand klik (van op m'n computer) krijg ik de melding: geen activeerbare bestandssystemen). Moet er dan nog een soort programma aan toegevoegd worden dat deze bestanden kan draaien of zo?

Alvast bedankt voor jullie respons.

Goedkoopopreis.be zei

Hallo Roel, je hebt de stappen goed gevolgd, de kaart staat op je geheugenkaart, plaats nu de kaart in het toestel, en zet bij kaartinstellingen in je GPS apparaat de kaart aan van de geheugenkaart.

Anoniem zei

Ik heb met net een Garmin eTrex 20 mét geheugenkaartje aangeschaft maar......de gedownloade kaart (OSM) op het geheugenkaartje wordt blijkbaar door de GPS niet herkent want BaseCamp_442 geeft aan dat de map leeg is. Ook de gedownloade GPX bestandjes: idem. Hoe komt dat???

Goedkoopopreis.be zei

Om je kaart aan te zetten moet je in het menu van de gps de openstreetmap kaarten selecteren en activeren. Ik weet niet of dit al gelukt is? Verder zouden die gpx bestanden toch niet zomaar "leeg" mogen zijn, hoe groot zijn die bestanden?

Christiaan Van Puyvelde zei

Bedankt voor het snelle antwoord. De GPX bestandjes gaan van 8kB tot 26kB. Wanneer ik de kaart wil selecteren dan heb ik de keuze; Worldwide DEM Basemap.NR én Digital Globe Demo.JNX. Wanneer ik via de verkenner ga dan zie ik perfect de GPX bestandjes in het toestelgeheugen en zie ik op de SD kaart de toepassing staan: osm_generic_windows (153530kB)....Wat doe ik fout??? Met vriendelijke groeten Chris.

Goedkoopopreis.be zei

Kan u mij vertellen hoe u aan die download van die GPX bestanden komt? Garmin kaarten zijn namelijk véél groter dan enkele kB's

Anoniem zei

Die GPX bestandjes komen van www.tov.be/nl, het zijn "coördinaten" voor wandelingen. Na een aantal pogingen en het opnieuw installeren via de mail die ik van Openstreetmap heb gekregen wordt de SD kaart blijkbaar nog niet uitgelezen via BaseCamp alsook die GPX bestandjes.

Goedkoopopreis.be zei

Hoe je die GPX bestanden kan inlezen kan ik je niet helpen, voor de kaarten is het gewoon aanduiden welke kaart je wil, vervolgens krijg je een download pagina met een zip bestand met de naam osm_generic_gmapsupp.zip, in dit bestand zit een bestandje gmapsupp.img, dit bestandje moet je op je sd kaart kopieren. Vervolgens kaartje in garmin stoppen, en bij kaartinstellingen aanduiden dat je de kaart van je sd wil gebruiken. Er zit ook een installatiebestand bij (voor windows/mac) om je kaarten te registreren bij BaseCamp

Anoniem zei

beste, wij krijgen al de hele avond een foutmelding bij het openen van de map zoals boven beschreven osm_generic_gmapsupp.zip. kunt u ons verder helpen?

Goedkoopopreis.be zei

dan moet je wel vertellen wat je precies gedaan hebt en, want zo kan ik winig helpen bij het installeren van de garmin kaarten

Naar de stad

Naar de zon