Gratis kaarten voor GPSKan je de kaarten in je GPS toestel gratis updaten? Een veelgestelde vraag. Het antwoord is niet zo gemakkelijk. Er zijn gratis kaart update voor Tomtom en Garmin beschikbaar, maar er is een belangrijk probleem. Deze kaarten staan nog niet op hetzelfde niveau als die van een commercieel bedijf. De gratis kaarten voor je Tomtom of Garmin GPS worden gemaakt door de OSM gemeenschap. OSM Staat voor Open Street Map, een groep van vrijwilligers die er zelf op uit gaat om kaarten te maken.

Heb je zelf een GPS toestel, en je wil je kaarten updaten, help dan zelf mee om jouw buurt in kaart te brengen! Het enige wat je moet doen is je GPS toestel aanzetten en je rit laten registreren!

In de toekomst zal het mogelijk zijn om geheel gratis kaarten te downloaden, zo zal je geen TeleAtlas of Navteq kaarten meer nodig hebben. Voorlopig zijn de kaarten die je kan downloaden van de OSM gemeenschap nog niet het niveau van de commerciële kaarten. Het is waarschijnlijk enkel een kwestie van tijd voordat deze kaarten de bruikbaarheid en de nauwkeurigheid van de Navteq of TeleAtlas kaarten behalen.

Je kan ook op je smartphone gebruik maken van gratis navigatiesoftware. Hiervoor kan je gratis kaarten gebruiken van Google Maps om mee te navigeren.  Maar ook kan je gebruik maken van Waze, een gratis navigatiedienst voor iPhone en Android. Verder kan je ook nog gebruik maken van AndNav, een gratis navigatiepakket voor Android.

Wil je zelf meewerken? Neem dan een kijkje op de website van de Open Street Map Foundation!


4 opmerkingen, maar wat denk jij?

 1. Die gratis kaarten voor GPS van Open Street Map werken nog vrij goed, het is wel wat prutsen om ze op de Garmin te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kaarten voor GPS zijn nooit gratis, soms is het wel goedkoper om gewoon een nieuw toestel te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gratis kaarten voor GPS kan je vinden bij OpenStreetMap, maar je kan als je een Nokia gsm hebt ook gratis Ovi maps kaarten installeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die gratis openstreetmap gps kaarten zijn eigenlijk nog wel goed...

  BeantwoordenVerwijderen

Nieuwsbrief

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.