Rome bezoeken in de zomervakantie? De belangrijkste bezienswaardigheden!


Rome is echt een mooie stad, en het is een topper in de zomermaanden. Het is de geschikte stad om de cultuur en de levenswijze van de oude Romeinen op te snuiven. In Rome staan imposante gebouwen en monumenten die je als toerist zeker allemaal moet gezien hebben!

In Rome zijn er enorm veel kleinere hotels, sommige hotels hebben nogal een slechte reputatie. Daarom kan het heel nuttig zijn om je hotel op voorhand eens te controleren. Het is altijd handig als je een review van een hotel hebt, zo kan je tenminste hier al zeker van zijn! Het is gemakkelijk indien je in de buurt van station Termini een hotel kan vinden. In de zijstraten zijn veel kleinere en goedkopere hotelletjes gelegen. Je moet niet ver lopen met je bagage. Wel is het nodig om op te letten voor gauwdieven.

Rome is een enorm grote stad, het is mogelijk om alles te voet te doen, maar je kan ook de metro gebruiken. Opnieuw is het opletten voor zakkenrollers, dus hou je spullen goed bij, en doe geen dure zaken mee die je niet kan missen.

Wat kan je zoal allemaal bezoeken in Rome? Wel... heel veel! Hieronder geef ik je een lijstje dat beperkt is van alle belangrijkste bezienswaardigheden en toeristische trekpleisters van de stad.

Thermen van Diocletianus
Aan het station Termini, staat een enorm groot gebouw, het is het best bewaarde badhuis van Rome, in de oudheid was de capaciteit van dit gebouw voorzien voor 1600 badgasten. Vandaag kan je nog dit gebouw gaan bezoeken, vandaag is dit geen badhuis meer. Tijdens de belegering van Rome door de Gotische koning in 571 werden de aquaducten  afgebroken. Het badhuis raakte in verval, en werd een stuk afgebroken om als grondstof te dienen voor andere monumenten in Rome. Het hoofdgebouw werd een christelijke kerk, de Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. Zij werd tussen 1563 en 1566 door Michelangelo gebouwd, een ander stuk van de gebouwen werd een klooster, vandaag is dit het Nationaal Museum "Museo Nazionale Romano". De thermen liggen tegenwoordig aan het grote plein "Piazza della Repubblica" dit plein staat symbool voor de overgang van het oude naar het nieuwe Rome.

Colosseum
Het Colosseum is hét bekendste monument van het oude Rome. Dit amfitheater werd gebouwd door de Flavische keizers. Er werd 8 jaar aan gewerkt, en het gebouw bood plaats aan ongeveer 50.000 toeschouwers. In het Colosseum werden de beroemde gladiatorenspelen opgevoerd. De gladiator kon vechten tegen wilde dieren, maar ook tegen andere gladiatoren. Vaak was het een spel van leven of dood. Soms werden er ook gevangenen voor de wilde dieren gegooid, hier konden de Romeinen 's middags naar kijken als "middagprogramma". In het begin werd het Colosseum ook onder water gezet, om zeeslagen na te spelen. Historici schatten dat in de loop der eeuwen tussen de 300.000 en 500.000 mensen in het Colosseum zijn gestorven. Na het verval van het Romeinse Rijk werden vele gebouwen gebruikt als steengroeve voor andere gebouwen. Zo werd een deel van het marmer van het Colosseum gebruikt voor de  Sint-Pietersbasiliek.

Forum Romanum
Het Forum Romanum was het middelpunt van het politiek en commerciële leven in Rome. Hier staan onder andere een triomfboog van Septimus Severus, de tempel van de Vestaalse Maagden, de Curia, en verschillende basilica. Na de val van het Romeinse Rijk raakte het forum in verval. De inwoners van Rome konden de gebouwen niet meer onderhouden en het forum werd gebruikt als steengroeve voor andere gebouwen. De triomfboog van Septimus Severus werd bewaard omdat hij dienst deed als voorportaal van een kerk. Vandaag kan je als toerist tegen betaling het Forum Romanum bezoeken. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome, en een bezoek is zeker verplicht!

Pantheon
Het Pantheon is ook een belangrijke bezienswaardigheid in Rome. Het Pantheon is een Romeinse tempel uit de eerste eeuw. Het Pantheon staat bekend voor zijn enorme koepel. Deze koepel bestaat een stuk uit beton, waardoor hij gedurende 1900 jaar ongeschonden kon blijven staan. Het Pantheon was oorspronkelijk bedoeld om de vele verschillende goden van de Romeinen te aanbidden. Met de opkomst van het Christendom werd dit gebouw een kerk. Hierdoor kon het Pantheon de eeuwen doorstaan. Wil je het Pantheon bezoeken, dan ga je best op zoek naar "Piazza della Rotonda", op dit plein kan je het Pantheon vinden.


Sint-Pietersbasiliek
De Sint-Pietersbasiliek is gelegen in Vaticaanstad, in het hartje van Rome. Deze basiliek werd gebouwd met restanten van het Colosseum. Ten tijde van de bouw van de basiliek was het heel normaal om marmer en stenen te gebruiken die afkomstig waren van andere (vervallen) gebouwen in Rome. Oorspronkelijk stond hier het Circus van Nero. Nero werd bekend omdat hij de grote brand van Rome aangestoken zou hebben. Onder keizer Nero werden veel Christenen vervolgd. Keizer Constantijn erkende onder het edict van Milaan de godsdienstvrijheid voor de Christenen. Constantijn liet ter ere van Petrus een grote basiliek bouwen. De basiliek kwam op de plaats te staan van de restanten van het Circus van Nero. Op dit circus stond reeds een obelisk die in 37 na Christus uit Egypte werd meegenomen. Vandaag nog staat deze obelisk nog steeds in het midden van het Sint-Pietersplein. De basiliek is zeker een bezoek waard, alleen al voor de schilderingen van Michelangelo. Ook de architectuur van de enorme koepel door Bernini is echt de moeite waard! Wil je de Sint-Pietersbasiliek in Rome bezoeken, laat dan zeker alle dure spullen op je hotelkamer. Je moet door een metaaldetector, en alle broeksriemen, zakmessen, kurkentrekkers... moeten afgegeven worden aan de Pauselijke Zwitserse Garde.


Grotere kaart weergeven


Geen opmerkingen:

Wat denk jij ervan?

Nieuwsbrief

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.