Vredeswandeling in Slovenië van de Alpen tot de Adriatische ZeeDe herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog focust heel terecht op ‘onze’ Westhoek, maar er waren natuurlijk nog fronten waarop zwaar slag geleverd werd. Met name aan het Isonzo Front, op het grondgebied van het huidige Slovenië, werden tussen juni 1915 en november 1917 twaalf bijzonder bloedige veldslagen uitgevochten tussen soldaten van het koninkrijk Italië aan de ene kant en de centrale legers van Oostenrijk-Hongarije en het Duitse Keizerrijk aan de andere kant. De laatste van dit dozijn veldslagen was ook de meest intense en staat in de geschiedenis geboekstaafd als de Slag van Caporetto (of Kobarid in het huidige Slovenië).

A Farewell to Arms
Diverse befaamde auteurs hebben de verschrikkelijke gebeurtenissen verwoord voor het nageslacht. De meest bekende herinnering uit de literatuur is allicht de semi-autobiografische roman “A Farewell to Arms” (1929) van Ernest Hemingway, die toen aan het Isonzo Front oorlogscorrespondent was en ambulancier voor het Rode Kruis. De Italiaanse film 'Uomini Contro' (Engelse titel “Many wars ago”, 1970) heeft eveneens de herhaalde veldslagen rond de rivier Soca als centrale thema.

The Walk of Peace
Ook deze oorlog werd betwist vanuit loopgraven en versterkte dijken zoals aan de IJzer. Alleen was het reliëf totaal verschillend, wat vanzelfsprekend compleet andere strategische opties met zich meebracht. Het meeslepend maar gruwelijk verhaal werd in het jaar 2007 gereconstrueerd in The Walk of Peace. Deze realisatie geldt in de eerste plaats als eerbetoon aan de slachtoffers. 

Deze wandeling is ongeveer 100 km lang en omvat essentieel historisch en cultureel erfgoed. De route strekt zich uit van de ingang van een mijnschacht in het Alpendorp Log Pod Mangartom (in de regio Goriska) op het grondgebied van de gemeente Bovec, tot op de Mengore heuvel, op het territorium van Tolmin. Er zijn vijf secties, met behoorlijke hoogteverschillen, die zowel te voet als per fiets kunnen afgelegd worden langs goed aangeduide paden. Sommige gedeelten zijn ook toegankelijk voor de auto en de autocar. Zes musea langsheen deze route, waaronder die van Kobarid niet de minst belangrijke is, geven een beeld van het soldatenleven van toen, inbegrepen schuilkelders, monumenten en militaire kerkhoven.

Alpe Adria Trail
Het hele concept werd thans ten gronde herdacht in een veel bredere setting. Het is de 230 km lange Alpe Adria Trail geworden, die naast Slovenië ook Oostenrijk aandoet en eindigt in Italië, meerbepaald in Duino bij de monding van de Isonzo (ofte Soca), in de baai van Triëste. In deze serieuze uitbreiding van het bestaande parcours werd onder meer het wijngebied Goriska Brda geïntegreerd, samen met de regio Goriska, het Karstgebied (waarvan de bodem bestaat uit de befaamde zachte kalksteen die aan de basis ligt van uitgebreide grotvorming) en het gedeelte op Italiaanse bodem dat 100 jaar terug aan de andere zijde van het front lag.

Naast de grandioze natuurlijke omlijsting van berggebied tot zee wordt de meerwaarde gegenereerd door de gastronomische kwaliteiten van het gebied. Met name de kaas van Tolmin en de struklji van Kobarid (een pasteitje gevuld met onder meer walnoten en rozijnen) genieten van een ijzersterke reputatie. Net als de forel die specifiek blijkt te zijn voor de Soca. Kobarid staat bekend om zijn vele uitstekende restaurants.

Ook de ruime faciliteiten voor diverse sportieve en recreatieve outdoor acitiviteiten in de lucht (paragliding), te land (klimmen, speleologie, mountainbiking, paardrijden, enz.) en te water (canyoning, rafting, flyfishing,…) zijn overvloedig aanwezig. Reken daar nog eens de charme bij die de diverse dorpjes uitstralen. De bewoners van de vallei van de Soca laten de dramatische gebeurtenissen van een eeuw terug echt niet aan hun hart komen. Regelmatig worden zelfs festivals georganiseerd.


Geen opmerkingen:

Wat denk jij ervan?

Nieuwsbrief

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.