Met de auto of de trein naar Parijs?


Met de auto in Parijs rondrijden is geen pretje, nergens parkeerplaats, en overal file | (c) Bob Hall CC-BY-SA 2.0

Je hebt beslist... het zal een citytrip worden naar Parijs. Maar dan komt de vraag, ga je er met de auto naartoe? Of neem je de trein? Welk vervoer is het gemakkelijkste, en welk vervoer is het goedkoopste? Wij zoeken het uit!

Met de auto of de trein naar Parijs?

De redactie kreeg de vraag of het goedkoper is om met de auto naar Parijs te gaan in plaats van met de trein. Voorstanders van de trein zeggen dat deze het snelste is, terwijl voorstanders van de auto zeggen dat met de auto naar Parijs rijden het goedkoopste is. Wij rekenen het even uit...

De Thalys en TGV naast elkaar in Paris Gare du Nord | CC0


Kostprijsberekening Brussel - Parijs met een gezinswagen
Afstanden Brussel-Parijs met routeplanner Mappy
 • Afstand: 311,8km
 • Brandstof: €39,16 (benzine)
 • Peage naar Parijs: €13,90
 • subtotaal autokosten: €52,60
 • Parking: op straat in Parijs: €15/dag (maar bijna niet te vinden)
 • Parking: in ondergrondse bewaakte parking: €3,40 per uur (=40,8€/dag)
 • subtotaal parking: €15 - €40
 • Autovignet Crit'Air voor toegang tot Parijs €4.80
 • Terugreis
 • Subtotaal: 57,40

Totaal kostprijs heen en terug met auto naar Parijs: €120 - €146

Kostprijsberekening Brussel - Parijs met Thalys trein


UPDATE: Je kan ook gebruik maken van de Thalys Promoties, waarbij je vanaf 22€ per persoon naar Parijs kan reizen!

Eerste klasse rijtuigen in de Thalys, luxe en comfort | (c) b-europe.com

Je kan dus voor €120,20 naar Parijs met de auto, dit lijkt voordeliger dan met de TGV, bij de NMBS kan je de goedkoopste tickets naar Parijs kopen, maar ook bij Voyages-SNCF.com kan je goedkoop TGV tickets naar Parijs bestellen vanaf €22/pp.

Conclusie de auto of de trein naar Parijs?

Wanneer je de tijd neemt om te vertrekken op een korte citytrip of op een lange vakantie, is de bedoeling om te genieten van je reis en een fijne tijd te beleven. Uit onze rekensom blijkt dat het goedkoper is om met de auto naar Parijs te gaan, zeker wanneer je met meerdere personen een auto deelt. Een niet te onderschatten nadeel zijn de grote parkeer en fileproblemen in de stad.

Parkeren in Parijs? Je betaalt tot €25 per dag! | CC0

Ons advies is, laat de auto thuis, en ga met de trein naar Parijs! Op de trein kan je echt genieten van je citytrip, in plaats van je zorgen te maken om de file, en de parkeerplaats. Laat die auto maar thuis, en neem de Thalys! Luxe, comfort en gemak, wat moet je meer hebben. Als je dan nog eens extra uitkijkt naar de goedkoopste treintickets, dan is er echt geen reden om te twijfelen!

Laat je extra verwennen!

Wil je echt genieten van je citytrip, neem dan een heenreis of terugreis in Comfort 1, voor een klein bedrag extra geniet je van een lekker ontbijt of avondmaal op de Thalys!

Een heerlijk ontbijt op de Thalys | (c) Mirko Thobias Schafer CC-BY 2.0 

Zo kan je extra genieten van je weekendje weg! Samen op de trein genieten van een ontbijt of een lekker diner, wanneer het landschap aan jou voorbijraast. Ook dat is genieten van je vakantie!

Wat denk jij ervan?

 1. Hahaha,
  22euro p.p. voor een enkeltje brussel parijs?
  Doe maar x 5 !
  Wou boeken voor 2 personen Thalys vanuit Antwerpen heen en terug. Totale kost: 250 euro.
  Met de wagen 50 euro heen en terug parijs + wat tol.
  Parkeren doe je in sommige hotels gratis in parijs.
  TGV uurtje sneller en minimum 4 keer duurder!
  Ik weet wel wat te kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoeveel kost het ongeveer van af alkmaar met de auto

   Verwijderen
 2. Je kan zelfs voor minder naar Parijs reizen met de Thalys! Zelf ben ik voor 19€ geweest! Maar je moet dan wel de promoties een beetje in het oog houden he! Voor 250€ geraak je met de Thalys zelfs tot in Zuid-Frankrijk!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad, natuurlijk kan het soms zijn dat je veel meer betaalt, maar je moet gewoon wat slim zijn he! Regelmatig de TGV promoties opzoeken en beijken, en je komt vanzelf wel de goedkoopste tickets tegen. Niet zomaar boeken via een reisbureau, zij boeken ook de goedkoopst tickets, maar rekenen ze duurder aan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kan steeds de goedkoopste tickets voor Parijs vinden op www.tgv-europe.com!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. TGV is het goedkoopste om naar Parijs te gaan! probeer daar je auto maar eens kwijt te raken! Liever een hotelletje in het centrum van Parijs, dan een hotel aan de rand waarmee je dan steeds de metro nodig hebt om er te geraken! Op internet kan je genoeg websites vinden waar je goedkope tickets kan vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Met de auto naar Parijs rijden is vragen om miserie! De tarieven voor het parkeren in de Parijse parkings is overdreven! Ga met de trein, en je zal veel relaxter aan je citytrip kunnen beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goedkope tickets gezocht naar Parijs, maar niet gevonden! Waar zitten dan die goedkope tickets!?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Pfff, 2 volw 2 kinderen ruim 300 euro, en dan nog de goedkopere tarieven gekozen. Dan toch maar de auto, ik parkeer 'm ergens en doe de rest met de metro.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Met de auto naar Parijs, ik heb het één keer geprobeerd, en nooit meer! Ik dacht met de auto te gaan, omdat je dan in Parijs nog vervoer hebt, maar dit is echt verloren moeite... Vergeet de auto om naar Parijs te gaan, en ga zoals iedereen met de trein...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik wil graag naar Parijs, liefst met de trein. Is het goedkoper om met de TGV te reizen? Of ga ik beter met de Thalys? Wat is het verschil?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste mensen,

  Volgens mij is de keuze relatief eenvoudig.

  Met de trein ben je meer kwijt. Indien je niet aan een datum gebonden zit heb je misschien wel kans op kaartjes van 22/pp (retour??). Maar moet je wat van te voren plannen is het met de auto goedkoper.

  Zoek een hotel waar je tegen geringe kosten kan parkeren en pak daar de metro.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De auto nemen om naar Parijs te gaan is echt zottenwerk! Je moet peage betalen, je hebt de kans dat je een ongeval hebt op de drukke ring, en in de stad zijn de parkeerplaatsen zo duur dat je beter een treinticket had gekocht!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is echt de moeite niet om met de auto naar Parijs te aan hoor, met de trein ben je er zo, en eigenlijk is het nog niet eens zo heel duur!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Auto naar Parijs is enkel voor zotten! Echt niet doen! Een parking is veel te duur, je neemt beter de trein!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goedkoop Parijs gaan bezoeken is het beste om met de trein te gaan hoor jongens! Ik ben zo dom geweest om met de auto naar Parijs te gaan, heb mij ergens op een afgelegen plaats moeten parkeren. Met de trein kom je in het centrum toe, en eigenlijk is het nog zo duur niet ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij gaan binnenkort op verlengd weekend naar Parijs, jammer is wel dat de tickets dan duurder zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Of een bus van Eurolines als het echt goedkoop moet zijn ik denk dat je met Eurolines vanaf 15€ naar Parijs gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. wat een onzin deze prijzen. met de bus eurolines naar parijs is vanaf 60 euro via amsterdam. en de thalys is echt wel duurder dan 19 of 22 euro. die kaarten zijn vaak vanaf 150 euro. ik ben zooooovaak naar parijs geweest zowel met vliegtuig, trein, bus en auto. met de bus is eindeloos lang en je hebt vaak kans op aanhouding door douane bij de belgische grens. met de thalys betaal je super veel tenzij je echt op onmogelijke datums gaat zoals op een doordeweekse dag buiten de vakanties om. met de auto is het best redelijk als je de benzine kosten deelt en een hotel vind met parking. je hebt ook veel losse parkings in de wat "slechtere" buurten. dit zijn parkings waarbij je auto binnen staat en er beveliging is en je er niet inkomt zonder kaartje/bewijs dat jou auto daar staat. ik parkeer altijd voor 20 euro per dag. als je een lang weekend gaat, en nogmaals je deelt deze kosten met je vrienden/vriend/vriendin etc, is het beter om met de auto te gaan. thalys is onwijs duur als je niet op die belachelijke tijden kan reizen!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. ik zie hier niemand praten over het comfort. Reizen met de TGV of Thalys is met niets te vergelijken! Je reist in een zalige sfeer, super stil, in comfortabele zetels, kunt ondertussen aan de bar iets drinken, je krant lezen, internetten, en je zoeft aan een hoge snelheid door het landschap.Het is een belevenis. Daarmee vergeleken is reizen in een vliegtuig Eersteklas een rammelbak. je mag mij gerust de reiziger met de auto en zijn stress eens tonen als die toekomt in parijs, na files, en in de drukte van het Parijse verkeerd, en dit vergelijken met de tgv reiziger, die na al die luxe en comfort in alle rust en ontspannen uitstapt uit de trein... eens kijken wie dan nog de auto verkiest. Degenen die hier zo zitten te zeuren over de kostprijs van de TGV en Thalys hebben waarschijnlijk nooit met die trein gereden...Ik heb nog maar 1 keer de kans gehad met de Thalys te rijden maar het is een aangename ervaring die je nooit meer vergeet... dat kan ik van de auto niet zeggen. Free ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. En wat dacht je van de auto achterlaten bij het station in Albert (gratis parkeren) en dan met de trein van Albert naar Parijs, voor een lang weekend?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. 140 per persoon heen en 120 terug? Zijt ge gek. Waar halen ze die dure prijzen vandaan? Natuurlijk is het makkelijk als je geen auto hoeft te nemen maar ik kan gratis parkeren aan mijn hotel. Laat die trein maar mooi zitten... Schandalig dure prijzen

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Je kan nu tot 31/12/12 voor €22 p/p naar Parijs met de trein, waarom zou je daarvoor nog de auto nemen? Dit is toch vrij goedkoop? Ik zou het niet kunnen met de auto, want dan moet je in Parijs ook nog je auto kwijtraken...

  De trein is mijn absolute favoriet, en echt duur is het toch ook niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar ziet u deze advertentie staan dan?
   Dit is zeker niet vanuit Nederland?

   Van Rotterdam naar Parijs kost op dit moment 2e klas vanaf € 182,00

   Verwijderen
 23. Inderdaad ik heb ook de keuze moeten maken of met de auto of met de trein naar Parijs, maar ik ben voor het gemak toch met de trein geweest. Als je denkt aan de files in Parijs op de periferique, nee bedankt! Dan betaal ik graag iets meer... Trouwens, de meeste mensen vergeten ook dat parking in Parijs onbetaalbaar is...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Wij zijn met de trein naar Parijs geweest, en er is niets dat gemakkelijker is! We stapten op in Gent-Sint-Pieters, en reden rechstreeks door naar Parijs

  BeantwoordenVerwijderen
 25. De berekening klopt, met de auto naar Parijs rijden kost meer dan dat we soms denken. Bovendien ben je tijd kwijt, want de trein is sneller. Wij hebben het gedaan, en daar stonden we dan, op de périferique met onze auto. In Parijs kan je met de auto echt niets doen, we konden zelfs geen parkeerplaats vinden! We moesten uiteindelijk parkeren aan de rand van Parijs, en dan een treinticket kopen naar de Gare du Nord. De volgende keer nemen we direct de trein!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Reken eens uit of het goedkoper is met de auto, de tijd die je onderweg bent in het op en afrijden, die tijd ben ik liever daar. En als ik daar een iets duurder treinticket naar Parijs voor moet kopen, dan doe ik dat met veel plezier. Eén keer gedaan met de auto... nooit meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Zeker met de trein naar Parijs gaan! Tickets op voorhand reserveren is goedkoper. Met de auto veel te lang onderweg, en veel frustratie! Veel relaxter om te arriveren in Parijs met de trein, direct genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. auto is veel goedkoper mensen.

  ik ga met mijn vriendin 29 maart naar parijs, ik heb naar tickets gekeken maar die kosten ten minste 180 euro en dan moet je ook nog terug.

  het is alleen goedkoper als je een of andere actie hebt op een voor normaal werkende mensen onmogelijke tijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wij zijn ook van plan met de auto te gaan, lijkt ons de goedkoopste oplossing.

  parkeren kan bij ons hotel dus dat gezoek naar plekje heb je niet.

  maar ben we benieuwd hoe het is gegaan bij jou JOEY...

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Met de auto gaan lijkt inderdaad de goedkoopste oplossing! Maar of het de gemakkelijkste oplossing is??
  Waar ga je die auto laten? In Parijs betaalt men met gemak 25€ tot zelfs 40€ parking per dag! Vergeet het maar dat je goed gelegen hotel een privé parking zal hebben, dit is onbetaalbaar!

  Doe gerust je auto mee, rij er een halve dag langer over, zoek een uur naar een parkeerplaats, betaal die veel te duur, en laad je bagage in en uit terwijl je in het midden van de straat staat met je knipperlichten aan, en een lange file toeterende wagens achter jou!

  De auto zal misschien iets goedkoper zijn, maar vergeet niet dat in deze stad de auto een last is en zeker geen lust!

  Neem gewoon de Thalys trein naar Parijs, je hebt veel langer geniet van de dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Volgens mij is met de trein naar Parijs gaan misschien niet het goedkoopste, maar wel het gemakkelijkste en het snelste!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Met de trein is dramatisch duur. In augustus kan je trouwens in heel Parijs gratis parkeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Op voorhand een parkingticket boeken kan wonderen doen ;). Daardoor betaalden wij net geen 10 euro voor 24u.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wij kozen voor het gemak, treinticket geboekt, en een hotel niet ver van het station. Waarom heb je een auto nodig in Parijs?

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Met de trein naar Parijs is toch het gemakkelijkste hoor, ik snap niet dat wanneer de tickets zo goedkoop zijn, mensen toch met de auto gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Laatste keer dat ik naar Parijs ging auto geparkeerd op Charles de Gaulle en vandaar af de RER/metro. Prima bevallen.
  Ga dit keer toch de Thalys eens proberen, want terug naar Flevoland is het toch wel een behoorlijk end rijden na een weekendje met waarschijnlijk weinig slaap.....

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ik vindt het belachelijk duur, met de trein. Ik ga veel liever met de auto, en de auto is bovendien veel makkelijker, dan de trein. Dus ik snap niet waarom mensen die een auto hebben, met de trein gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Je gaat toch niet met de auto naar Parijs? Oké het is duur met de trein, maar heb je ooit in Parijs al eens geprobeerd om een parkeerplaats te vinden? Wij zijn met de auto geweest, en hadden echt gehoopt dat we met de trein waren geweest! Trouwens, wat doe je in het centrum van Parijs met een auto? Maar vrienden hadden mooi op voorhand geboekt, en wat moeite gedaan om met de vertrektijden de goedkoopste te zoeken, en voor 22€ per persoon zijn ze naar daar gereden, wat eigenlijk zeker niet duur is!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Met de auto naar Parijs? Je kan in Brussel al niet deftig rondrijden! Er is niets zo gemakkelijk en comfortabel als met de Thalys, goedkoop is het niet, maar het duur noemen is er ook wat over.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Wij gaan in de kerstvakantie ook met de Thalys naar Parijs, de vorige keer zijn we met de auto geweest, maar we raakten hem daar niet kwijt!

  BeantwoordenVerwijderen
 41. het is echt zonde van je tijd om met de auto naar Parijs te gaan! Met de trein ben je er zoveel sneller, en je kan genieten van je citytrip!

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Wij zijn met de auto geweest, was wel in de buurt van Parijs naar Rambouillet, daar hadden wij een hotel geboekt, en gingen zo met de trein dan naar Parijs zelf. Was heel gemakkelijk, overigens was metro inbegrepen in treinticket!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. In augustus met de auto naar Parijs is zeer goed te doen : het is er minder druk en parking is gratis. Ik heb ter plaatse ook rondgereden en zowat overal gezeten. Andere maanden is een ander verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ik vind het heerlijk om met de TGV naar Parijs te reizen vanwege het gemak, maar met de Auto is het ook echt prima te doen. Alleen is het in de binnenstad van Parijs altijd erg druk en is het verkeer soms echt te lastig. Ik kies uiteindelijk toch voor de TGV!

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Straks naar Parijs met auto. Parkeergarage kost 60 euro voor vier dagen. Gereserveerd via website parkeerbedrijf. Dus geen stress om te zoeken. Benzine peage en parking nog steeds goedkoper dan Thalys. En ik vertrek wanneer ik wil. Totale vrijheid en niet uurgebonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Met de auto naar Parijs?? Wat ga je daar dan rondrijden? Tenzij je een hotel boekt aan de rand van de stad, in zo een vuile buitenwijk. Maar met een gezellig hotelletje in het centrum van Parijs? Dan laat ik de auto voor wat het is en ga ik met de trein!

  BeantwoordenVerwijderen

Schrijf je in!

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.