Fietsen en wandelen langs brouwerijen en café'sFietsers en wandelaars die graag een streekbiertje proeven, krijgen een toeristische bierkaart van de regio Scheldeland cadeau. Vier fiets- en drie wandelroutes verbinden tien brouwerijen en leiden bezoekers langs meer dan tachtig leuke cafés op de fiets- en wandelnetwerken in de regio.

Van sport krijg je dorst, …

…maar niet iedereen lest die het liefst met water. Wie van fietsen en wandelen houdt en graag een biertje drinkt, krijgt van Toerisme Scheldeland het ideale middel cadeau om de regio langs Schelde, Dender en Rupel te ontdekken én het smaakpalet te verbreden. Tien brouwerijen in Scheldeland schotelen bezoekers immers een tachtigtal heerlijke bieren voor, maar waar die bieren te drinken zijn, weet niet iedereen. De toeristische kaart ‘Plan Bier Scheldeland’ biedt daartoe een oplossing. Vier fiets- en drie wandelroutes stippelen de contouren van de regio Scheldeland uit en leiden bezoekers langs de tien brouwerijen. Vierentachtig zorgvuldig geselecteerde cafés bieden soelaas tegen de dorst. Bij hen vind je gegarandeerd een of meerdere van de lokale streekbieren. Eenentwintig bierhandelaars op de kaart bieden bezoekers ook de kans om bieren in te slaan die ze dichter bij huis niet vinden. Zo kan men thuis ook rustig nagenieten. 

Onderweg een brouwerij bezoeken?

Wie een brouwerij wil bezoeken, moet daar vaak een heleboel vrienden voor optrommelen, want bij de meeste brouwerijen geraak je enkel in groep naar binnen. Voor Plan Bier Scheldeland maakt Brouwerij Huyghe in de maand november graag een uitzondering. Bij Huyghe – ondermeer bekend van het Delirium Tremens bier met het etiket met de roze olifant – kan je vier zondagen lang ook individueel naar binnen voor een begeleid bezoek en een degustatie van hun beste bieren. Brouwerij Huyghe is met de fiets bereikbaar via een 38 km lange route vanuit Gent, die op Plan Bier Scheldeland de naam ‘De Roze Olifant’ draagt. Meer informatie over de bezoekdagen bij Brouwerij Huyghe vind je op de website www.delirium.be

Sommelier van dienst

Voor Plan Bier Scheldeland deed Toerisme Scheldeland een beroep op Tom De Four, de kok van het Denderleeuws bierrestaurant De Heeren van Liedekercke. Hij introduceert de regionale brouwerijen aan de hand van anekdotes en kiest uit hun aanbod telkens één biertje, dat bezoekers aan de regio volgens hem absoluut moeten proeven. In 2015 kreeg De Heeren van Liedekercke van de Amerikaanse website RateBeer.com voor de derde keer op rij de gouden plak in de categorie ‘beste bierrestaurant ter wereld’. Tom en Joost De Four runnen het restaurant sinds 1991 en hebben zo’n driehonderd bieren in de kelder. Deze worden niet alleen geschonken, maar worden ook gebruikt als ingrediënt in de gerechten die De Heeren van Liedekercke internationale faam hebben bezorgd. 

Bieren in de prijzen

Met Plan Bier Scheldeland worden fietsers en wandelaars niet alleen verwend met mooie en veilige routes langs knooppunten, maar ook met een sterk cultureel verhaal, dat actueler is dan ooit. Dat bier nog steeds in de lift zit, wordt bewezen door het toenemend aantal (hobby)brouwerijen en de erkenning die de brouwerijen in Scheldeland vaak te beurt valt op binnen- en buitenlandse bierwedstrijden. La Guillotine van Brouwerij Huyghe uit Melle won in 2013 en 2014 een gouden medaille op de World Beer Awards en de World Beer Challenge. Ook Malheur 12 van brouwerij Malheur uit Buggenhout won in beide jaren goud, als ‘World’s Best Dark’ op de World Beer Awards. Tripel Karmeliet van brouwerij Bosteels uit Buggenhout viel in het verleden meermaals in de prijzen, o.a. als World’s Best Ale (2008) en ook Liefmans Goudenband van brouwerij Duvel Moortgat viel de laatste vijf jaar al drie keer een gouden medaille te beurt op grote internationale bierwedstrijden. Ook brouwerij Dilewyns uit Dendermonde (Vicaris) en De Glazen Toren uit Erpe-Mere scoren hoog op lijstjes van bierkenners. 

Wat denk jij ervan?

Schrijf je in!

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.