Toptips voor de Vaucluse


De abdij van Sénanque in Gordes, een absolute topper! | CC0

Het departement Vaucluse is voor veel Belgen een favoriete vakantiebestemming en zo ook voor Ingrid Castelein, auteur van twee succesvolle boeken: Mon(t)Ventoux en het recente Route de la Lavande. Ze verklapt, als specialist ter zake, haar toptips voor de Vaucluse.

Oesters op winters terras in Vaison-la-Romaine

Met een petit café ’s ochtends voor ze naar het werk trekken, of een pastis bij de lunch, steeds vind je de Fransen op terrassen. In de kerstperiode komt daar nog een aspect bij: oesterboeren zijn er dan in de aanloop van de feestdagen massaal met straatstalletjes present. De oesters proeven kan ter plaatse, zoals in Vaison-la-Romaine: zes stuks en een glas wijn, voor een uiterst zacht prijsje. Oesters op een winters terras, dat is echt leven als God in Frankrijk!

Provençaalse markt in Pernes-les-Fontaines

De Provençaalse marktjes zijn de plek om boodschappen te doen en streekproducten aan te schaffen. Naargelang het seizoen varieert dat van verse asperges tot kersen en abrikozen of olijven en geitenkaas. Het is ook een aanrader om er aankopen te doen vooraleer je terugkeert naar België. Je vindt er originele geschenkjes voor vrienden thuis, van olijfolie tot potterie de Crestet. Provençaalse markten bestaan in alle groottes. Gezellig klein is deze van Pernes-les-Fontaines, die elke zaterdag op de oever van de Nesque plaats vindt. 


Truffelmarkt van Richerenches 

De winterse truffelmarkten zijn een reden om in de winter, al is het maar voor een lang weekend, naar de Provence te trekken. Een topper is deze die op zaterdag plaats vindt in Richerenches, in de Enclave des Papes. Beeld je de ambiance in van een zomerse Provençaalse markt, met veel kramen, mensen die slenteren, kopen, proeven en daarbovenop het excellente product dat de truffel is. De geur van dit zwarte goud hangt er gewoonweg in de straten. Je kunt er ook truffels kopen om je in de keuken zelf te wagen aan deze gastronomische verwennerij.

Fietsen naar de Dentelles de Montmirail

Vlakbij de Mont Ventoux liggen de Dentelles de Montmirail en die zijn als een totaal andere wereld. Deze heuvels hebben elk een grillige kam – sommigen vergelijken die met kant, vandaar hun naam. Bijzonder is de wijnbouw op terrassen in dit gebied, en de dorpjes, om ter kleinst en charmantst. Een aanrader is een fietstocht naar Suzette, met de gelijknamige col. Het is een pittige rit erheen en, afhankelijk van waar je vertrekt, zien de Dentelles er telkens anders uit.


Panorama-uitstap op de Monts de Vaucluse

Een goed bewaard geheim als uitstap is de route over de Monts de Vaucluse, de uitloper van de Mont Ventoux: ‘Er zijn maar een beperkt aantal opties om deze bergkam te dwarsen: de verkeersader D1 over de Col des Abeilles, en de toeristische route langs de Gorges de la Nesque. Vanuit Sault loopt er evenwel ook een route langs Saint-Hubert die in het dorp Méthamis arriveert. Het is een rustig traject langs een telkens wijzigend landschap en met een panoramisch uitzicht, tegelijk op de Mont Ventoux en de Gorges de la Nesque met de Rocher du Cire. 


Wandelen op de Mont Ventoux

Het gros van de toeristen maakt een trip naar de toren op de Mont Ventouxtop, al dan niet met de fiets. Maar je kunt er ook wandelen, en dan ontdek je een compleet nieuwe wereld. Het wandelpad loopt immers op de kam van de berg waardoor je er tegelijk uitzicht hebt op zowel de zuid- als noordkant. Tijdens het traject wijzigt de natuur: van de kale keienvlakte tot flanken vol wilde bloemen, ronduit prachtig!

Praktisch: Meer tips voor een vakantie in de Vaucluse geeft Castelein in het boek Route de la Lavande, Uitgeverij Manteau.

Algemene info: www.provence-toerisme.comOntdek reisbestemmingen voor elk budget

Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap, een gezellige citytrip, of een weekendje dichtbij huis om op stap te gaan met het hele gezin? Bekijk het aanbod van TUI (Jetair) , want een leuke vakantie hoeft helemaal niet duur te zijn!

Wat denk jij ervan?

Schrijf je in!

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.