Op de fiets door Parijs


Met de fiets raak je vlot door het centrum van Parijs | (c) Besopha cc-by-sa-2.0

Op het eerste gezicht lijkt het een misschien wat hachelijke onderneming maar toch is een fietstocht door Parijs boeiend en leerrijk. In het hartje van Parijs kan je toch nergens een parkeerplaats vinden voor je wagen, en zijn de files enorm. Dan is de fiets een extra troef! Voordeel is alleszins dat je sneller vooruit komt dan per auto en bovendien zijn de (meeste) chauffeurs oplettend en voorkomend. 

Parijs een echte fietsstad!

Buiten de grote en doorgaans minder fietsvriendelijke boulevards telt Parijs 5.000 straten waarvan er veel geschikt zijn om aangenaam en rustig te fietsen. Hier kan je eigenlijk vlot fietsen. In tegenstelling tot wat wij vaak denken, is Parijs een echte fietsstad, de Parisiens hebben reeds lang ontdekt dat stilstaan met de auto nergens toe leidt, en dat de fiets hét middel bij uitstek is om de stad te verkennen!

Fietsers zijn geen uitzondering in Parijs, integendeel... | (c) Besopha  CC-BY-SA 2.0

Het is ooit anders geweest, maar wie in Parijs op de tweewieler stapt, wordt in het land van het grootste wielerevenement ter wereld niet langer als een uitzondering aangegaapt. De Franse lichtstad bezit ondertussen tal van bedrijven die fietsen verhuren en je kan er zelfs door gidsen begeleide fietstochten maken. 

Stadsbezoek met de fiets

Voorals 's zomers is deze exploratieformule zeer in trek bij toeristen die de overigens nog steeds de comfortabele en onvolprezen metro laten voor wat hij is. Daarom organiseert de toeristische dienst elke vrijdagavond en de 3e zondag van elke maand een fietstocht door Parijs.

Begeleide fietstochten zijn erg in trek! | (c) JPC24M CC-BY-SA 2.0

De uitstapjes duren ongeveer 2u30 (en hebben een afstand van 20 tot 25 km). Het vertrek van de excursies start op het plein voor het stadhuis. Op vrijdag, wordt er verzameld om 21:30 met een vertrek om 22:00; Op zondag, verzamelen om 10:30 uur en vertrek om 11:00 uur.

De toeristische dienst is slechts één organisator van fietstochten, maar er zijn ook nog heel wat andere gratis fietstochten door Parijs, maar als je geen eigen fiets hebt kan je ook een geleide fietstocht maken met huurfietsen.

A vélo

Op heel wat pleinen en in verschillende straten geniet de fietser in Parijs relatieve bescherming op de fietsstroken. Er zijn ook legio fietsstelplaatsen waar je je tweewieler even veilig kunt achterlaten. Parijs heeft 150 kilometer fietspaden waarop verschillende routes zijn uitgezet. Waar er geen fietsstroken zijn, mag de fietser op de busbaan. 

Heb je zelf geen fiets meegenomen? Met Vélib kan je een fiets huren! | (c) Pline CC-BY-SA 3.0

Vélib fietsverhuur, spotgoedkoop!

Heb je zelf geen fiets meegenomen, dan kan je steed terecht bij Vélib. Deze fietsverhuurdienst werkt volledig geautomatiseerd. De fietsen haal je af bij 1 van de meer dan 1800 verhuurpunten doorheen de stad.

Fietsverhuur van Vélib, volledig automatisch, en erg goedkoop! | (c) Mariordo CC-BY-SA 3.0
Ga naar een automaat, registreer je, gebruik je fiets, en lever je ook terug in in een willekeurig ander station. Deze fietsen zijn vrij te huur voor 1 dag, of voor 7 dagen. Voor de prijs hoef je het écht niet te laten! Een dagticket kost €1.70!

Heb je intresse in een een huurfiets? Reserveer je Vélib fiets online!

Gratis fietskaart

Bij het 'Hotel de Ville' is een fietskaart 'Paris à vélo' beschikbaar met daarin een handige kaart met daarop alle fietspaden en praktische inlichtingen. Net zoals voor alle anderen geldt voor fietsers dat ze een bezoek aan Parijs goed moeten voorbereiden. Anders fietsen ze zich de ganse dag suf. De stad is te uitgestrekt om zonder zich vooraf even te bezinnen van de ene naar de andere bezienswaardigheid te rijden. Sommige musea zijn bovendien te immens om helemaal te bekijken. Het Louvre is bijvoorbeeld te groot om er 'en passant' bij te nemen. Dit museum is een bestemming op zichzelf.

Fietsvriendelijk

Parijs per fiets verkennen is een boeiende ervaring. De jongste jaren doet het stadsbestuur van Parijs inspanningen om de stad fietsvriendelijker te maken. Belgische touroperatoren nemen fietsprogramma's in hun brochures op en op aanvraag fietsen er zelfs Nederlandstalige gidsen mee.
Ontdek reisbestemmingen voor elk budget

Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap, een gezellige citytrip, of een weekendje dichtbij huis om op stap te gaan met het hele gezin? Bekijk het aanbod van TUI (Jetair) , want een leuke vakantie hoeft helemaal niet duur te zijn!

Wat denk jij ervan?

  1. Aangezien ik niet zo een Metro fan ben, en ik graag fiets zou het leuk zijn om te fietsen door Parijs, ik vraag me af of er ook zo fietsdelen bestaat of openbare fietsverhuur in Parijs zoals dat bestaat in sommige andere Franse steden. Zo hoef ik geen dure fiets te huren?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natuurlijk bestaat er een systeem van fietsdelen! Kijk maar eens op http://www.velib.paris/ de prijzen zijn héél laag!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het zelfs laatste keer in Breda gedaan. Daar was ik een weekendje weg en wilde zoveel mogelijk op de fiets doen. Leuk dat ze dat in Parijs ook hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf je in!

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.