Paalkamperen in de Vlaamse Ardennen


Schitterend uitzicht vanuit je tentje! | (c) bivakzone.be

In de Vlaamse Ardennen kan je tegenwoordig je tentje opslaan middenin een natuur- of bosgebied en daar zijn ze bij de regiocoördinatie Toerisme Vlaamse Ardennen blij om. Deze regio die zich al enkele jaren verkoopt als 'Vlaanderens Mooiste landschap', is met haar vele hellingen en kasseistroken maar ook vele groengebieden, een ideale bestemming voor een avontuurlijke vakantie in het groen. 

Paalkamperen, het échte kamperen


Waarom zouden we niet nog eens gaan kamperen, horen we tegenwoordig wel eens zeggen. Back to the roots, terug naar het échte kamperen, op zoek naar stilte, rust en natuur, op een goedgekozen open plek, aan de rand van het bos en met watervoorziening. Geen megacamping waar iedereen op elkaar gepropt zit, maar wel in volle rust genieten van de natuur!

Paalkamperen in de Vlaamse Ardennen

Op deze trend wordt, sinds het besluit van de Vlaamse Regering van 5 december 2008 betreffende toegankelijkheid van bossen en natuurreservaten, ingespeeld.

Het initiatief kadert in het door Toerisme Vlaamse Ardennen vzw ingediend en goedgekeurd Leaderproject Vlaamse Ardennen dat de regio wil profileren als een regio voor avontuur. Naast een heuse promotiecampagne met als doel toeristen aan te trekken die op zoek zijn naar een kick, uitdaging, ontdekking en avontuurlijke beleving, wil het project ook werk maken van een vernieuwd aanbod als daar zijn paalcampings, themacampings en autokampeerterreinen, innovatieve fiets- en wandelroutes en activiteiten rond natuurexploratie. Niet te verwonderen dat deze bivakplaatsen vooral mikken op het doelpubliek van de Vlaamse Ardennen: ontdekkers, trekkers en natuurliefhebbers.


Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is een gedroomde partner in dit project. Niet alleen is ANB eigenaar en/of beheerder van ca. 70 domeingebieden in het gebied Oost-Vlaanderen Zuid. Zij zijn ook bereid gevonden te participeren in dit project door het inrichten, onderhouden en beheren van de eerste 2 van 5 voorziene paalcampings in de Vlaamse Ardennen.

Bivakzone

Beide paalcampings – wettelijke term is evenwel 'Bivakzone' - komen in een bos- en natuurdomein van ANB: Muziekbos en Spettekraai. Deze liggen mooi ingebed in een natuurlijke omgeving en zijn gemakkelijk bereikbaar langs de vele langeafstand wandel- en fietsroutes en -routenetwerken. Voor de watervoorziening wordt een regenwaterput geplaatst en wordt een handpomp op een paal gemonteerd. In een kampeerlogboek kunnen kampeerders zoals in een gastenboek, berichtjes en opmerkingen achterlaten.

Praktische informatie

Paalkamperen in de Vlaamse Ardennen

Paalkamperen is een beperkte vorm van wildkamperen: je zet je tentje in een straal van 10 meter rondom een paal of waterpomp voor maximum 3 tentjes en het is gratis en niet te reserveren. Elk tentje mag maximaal 48 uur in de zone blijven staan en de capaciteit van de zone is beperkt tot maximum 10 personen. Er zijn geen sanitaire voorzieningen en er is geen gezellige vuurplaats. Breng je eigen eten mee, laat de bivakplaats proper achter en neem al je afval terug mee. Ook nuttig om weten: het water van de waterpomp is niet drinkbaar.

Paalcamping Brouwierweide (coordinaten N 50 46.575 E 3 48.527)

Brouwierweide, genieten van de rust in een bosrijke omgeving | (c) bivakzone.be

De bivakzone Brouwierweide ligt vlakbij Geraardsbergen, en is perfect gelegen voor de sportieve fietsers. De bivakzone ligt langs de Streek-GR Vlaamse Ardennen, langs de LF 6 fietsroute zuidelijke arm Vlaanderen en langs de GR 5 A Vlaanderen Zuid

Natuurgebieden in de buurt: Brakelbos en de Everbeekse bossen Deze bivakzone is nieuw sinds juni 2014. Je kunt er overnachten in het avontuurlijke natuurdomein de Brouwierweide in de Vlaamse Ardennen. Gemotoriseerd verkeer is niet toegelaten. De paal met waterpomp garandeert een minimaal comfort. Het is verboden een kampvuur te maken. 

Paalcamping Spettekraai Zingem (coördinaten : N 50°53'30" O 03°40'26")

Schitterend uitzicht in bivakzone Sprettekaai | (c) bivakzone.be

De bivakzone Sprettekaai ligt op nog geen 500 meter ten zuidoosten van de Scheldebrug te Zingem in een oude Scheldemeander, vlak naast het jaagpad van de gekanaliseerde Boven-Schelde. 

'Spettekraai' is de naam van dit kleine natuurgebied binnen de meander. Vogelspotters komen bij de oude Scheldemeanders zeker aan hun trekken. Niet aan de Spettekraai zelf maar op nog eens 500 meter langs de Schelde-oever richting Oudenaarde ligt vogelkijkhut 'De Weiput', ook van het Agentschap voor Natuur en Bos. De vele oude meanders bieden trouwens een ideale habitat voor veel vogelsoorten. Maar ook vissers met een visverlof komen hier aan hun trekken.

Deze paalcamping ligt ideaal voor fietsers komende van Gent. Vlakbij de Scheldebrug in Zingem loopt het fietsnetwerk Vlaamse Ardennen, nabij knooppunten 65 en 74. Ook de Vlaanderen Fietsroute 'LF 30 Schelde-Deltaroute', komt hier over hetzelfde tracé voorbij.

De Scheldevalleiroute 2 is een lusvormige fietsroute tussen Gavere en Oudenaarde. Om naar de bivakzone te fietsen verlaat je deze provinciale fietsroute eveneens door het jaagpad te volgen richting Gavere/Gent.
In Zingem lopen ook 2 MTB-routes. De groene lus is 18 km en passeert in de buurt van de Scheldebrug.

Wandelaars langs het GR-pad 122 (Hulst - Doornik - Frankrijk) verlaten voor het dorpje Hermelgem (bij Nederzwalm) dit langeafstandspad, om de Scheldebrug van Zingem op te zoeken. Aan de overzijde van de Schelde ga je op het einde van de brug dadelijk rechts naar de Schelde-oever. Wandel onder de brug en nog geen 500 meter verder. Afstand GR 122 - bivakzone is 3 à 3,5 km.

In de omgeving zijn de Wannelapperswandelroute en het natuurleerpad aan te raden bewegwijzerde wandelroutes om van de rijke fauna en flora in de groene Scheldevallei te genieten. Ook in het PNEC De Kaaihoeve vlakbij aan de andere Schelde-oever ben je als natuurliefhebber of fietser en wandelaar aan het goede adres.
Ontdek reisbestemmingen voor elk budget

Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap, een gezellige citytrip, of een weekendje dichtbij huis om op stap te gaan met het hele gezin? Bekijk het aanbod van TUI (Jetair) , want een leuke vakantie hoeft helemaal niet duur te zijn!

Wat denk jij ervan?

 1. Beste, een heel mooi inisjatief, kan er soms geen stopkontaktje bij in de toekomst voor elektrise fietsen.
  Met dank, beste groeten Walter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. * initiatief
  * stopcontact

  Beste groeten
  Simon Pelling

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De Meyer Philippe18 maart 2014 om 20:42

  Geen voorstander van technologische uitbreidingen.Hou het eenvoudig en blijf trouw aan de basisfilosofie van het kamperen.Back to the roots. Living in surviving modus.

  Philippe.

  BeantwoordenVerwijderen

Schrijf je in!

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.