10 goede redenen om Berlijn te bezoeken


De brandenburgse poort prachtig verlicht | CC0

Hoofdstad Berlijn met 3,5 miljoen inwoners is de grootste stad van Duitsland en de tweede grootste stad van Europa. Berlijn staat bekend als een van de groenste steden van Europa met een hoog ontwikkeld cultureel leven, een liberale levensstijl en relatief goedkoop in verhouding tot andere Europese hoofdsteden. 10 goede redenen om die stad te bezoeken!


10 dingen die je moet zien in Berlijn

Unter den Linden

Unter den Linden, wandelstraat onder de lindebomen | (c) Dimitry B CC-BY-SA 2.0

Unter den Linden is de bekendste straat van Berlijn. Ze stamt uit 1647. De straat loopt over 2 km van de Brandenburger Tor naar de Alexanderplatz. Belangrijke gebouwen in deze straat zijn het oorlogsmonument Neue Wache, de Humboldt Universiteit en de Berliner Staatsoper.

Berlijnse Muur

Restant van de muur, met graffitikunst | CC0

Door heel Berlijn zijn restanten van de Muur te vinden maar van de invloed die de deze betonnen muur had, is tegenwoordig nog weinig te merken. Het langste overgebleven stuk van de Muur is te vinden langs de oever van de Spree, tussen Ostbahnhof en Oberbaumbrücke. Dit stuk Muur is door 118 kunstenaars beschilderd en is met zijn 1.316 meter lengte de grootste openluchtgalerie ter wereld.

Uitgaan

Berlijn is dé uitgaans- en cultuurstad van Europa. Er zijn talloze bars, cafés, clubs, restaurants voor ieders beurs. Uitgaansgelegenheden zijn niet op één plaats te vinden maar verspreiden zich op verschillende plaatsen in de stad. 

Kurfürstendamm, dé pace-to-be om 's avonds een stapje in de wereld te zetten | CC0

Enkele populaire uitgaansgelegenheden zijn de Oranienburger Strasse/Hackescher Markt, Kürfürstendamm en Kollwitzplatz. Berlijn is ook bekend om vele Techno-dj’s en –clubs.

Fernsehturm

Het hoogste punt van Berlijn, de Ferseturm, met bovenaan een klasserestaurant | Travel Stock Photos CC-BY-SA 2.0

De 368 meter hoge Fersehturm is het hoogste gebouw van de stad en is een goed aanknopingspunt naar Alexanderplatz aangezien deze vanuit ongeveer overal in Berlijn te zien is. In de bol bevinden zich op 203 meter een restaurant en een uitkijkpunt waar, tegen betaling, van het uitzicht genoten kan worden.

Grosser Tiergarten

Grosser Tiergarten, een immens groot en mooi wandelpark in het centrum van de stad | (c) Fransisco Osorio CC-BY 2.0

Het Grosser Tiergarten is met 210 ha het grootste park van Berlijn. Het bevindt zich in district Mitte. In de omgeving vind je veel monumenten zoals de Brandenburger Tor, de Siegessaule en het Sowjetisches Ehrenmal.

Kreuzberg

Originele graffiti kunst in de wijk Kreuzberg | CC0

De multiculturele wijk Kreuzberg staat bekend om de diversiteit van culturen die zich hier bevindt. Hier zijn vele hippe bars en restaurants en andere uitgaansgelegenheden te vinden.

Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt, een schitterend verlicht plein bij valavond | Jorge Lascar CC-BY-SA 3.0

De Gendarmenmarkt is een van de bekendste pleinen van de stad. Ze situeert zich achter Unter den Linden. Aan dit schitterende plein bevinden zich het Konzerthaus Berlin en aan de weerszijden de twee op elkaar lijkende kerken: de Französischer Dom en de Deutscher Dom.

Hamburger Bahnhof

Hamburger Bahnhof, ooit een station, nu een museum voor hedendaagse kunst | (c) Jean-Pierre Dalbéra CC-BY 2.0

Het museum Hamburger Bahnhof is het museum voor hedendaagse kunst en bevindt zich in de buurt van station Hauptbahnhof. Het museum was vroeger een spoorwegstation maar is nu ingericht als museum.

Zoologischer Garten

Statige ingang van één van de oudste dierentuinen ter wereld | (c) Jean-Pierre Dalbéra CC-BY 2.0

De Zoologischer Garten, de ZOO van Berlijn, dateert van 1844 en is een van de oudste dierentuinen ter wereld en de oudste van Duitsland. Er leven 14.000 dieren van 1.500 verschillende soorten op een terrein van 35 ha. Te vinden bij Bahnhof Zoologischer Garten.

Flughafen Berlin Tempelhof

Oude luchthaven Tempelhof | (c) Visitberlin.de - Philip Koschel

In de jaren 20 had de stad Berlijn nood aan een vliegveld, het opkomende luchttransport was ook de stad Berlijn niet ontgaan. Er werd al snel een landingsbaan aangelegd, en enkele jaren later werd een vertrekgebouw opgericht. In 1926 was Berlin Tempelhof één van de drukste luchthavens ter wereld, met 32.000 vertrekkende passagiers.

In 2008, meer dan 70 jaar na de bouw van de vertrekhal, was de luchthaven te klein en te verouderd geworden voor het moderne vliegverkeer. Vandaag fungeert het oude vliegveld als een groot park waar het rustig wandelen is, en dat blijft ook zo. In een referendum spraken de inwoners van Berlijn zich uit tegen het bebouwen van dit laatste restje open ruimte.Ontdek reisbestemmingen voor elk budget

Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap, een gezellige citytrip, of een weekendje dichtbij huis om op stap te gaan met het hele gezin? Bekijk het aanbod van TUI (Jetair) , want een leuke vakantie hoeft helemaal niet duur te zijn!

Wat denk jij ervan?

Schrijf je in!

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.