Vallée du Loir, een goed bewaard geheimRomantische setting in de kasteeltuinen | (c) Atout France - Maurice Subervie


Op een boogscheut van de oevers van de grote rivier de Loire smeekt de Vallée du Loir om ontdekt te worden. De innemende vallei ademt eenvoud uit met net dat tikkeltje extra dat je verblijf op het platteland of je romantische uitje compleet maakt. Gun jezelf een bucolisch pleziertje in deze vallei die zijn geheimen goed heeft weten te bewaren … Charmeadresjes voor bijzondere ontmoetingen, kortom!


De andere kastelen

Een bezoek aan de kastelen mag zeker niet ontbreken op de agenda. Ook hier kan de reiziger volop genieten van sierlijke historische monumenten, zonder evenwel terecht te komen in de grote massa en de drukte. Bovendien zijn de meeste kastelen van de Vallée du Loir nog altijd bewoond. Je belandt er dan ook niet in statische musea. Vaak zijn het de eigenaars zelf die je er rondleiden. En ze zullen wat graag hun geschiedenis, passie en dagelijkse leven in die trotse getuigen van het verleden met je delen. Zo wordt bijvoorbeeld het Le Lude, het grootste kasteel van de vallei, bewoond door een Belgische gravin.


Een overvloed aan tuinen

De groene Vallée du Loir is bezaaid met bijzondere tuinen waarin je in alle rust kunt rondkuieren. Van middeleeuwse tuinen over tuinen in Franse stijl tot Engelse of Italiaanse tuinen, er is voor elk wat wils. En als het wat anders mag, kun je ook een bezoekje brengen aan een tuin waarin alleen maar graangewassen of bloemen groeien.


Nog meer natuur – en wat voor natuur – in het Woud van Bercé, een van de mooiste bossen van Frankrijk. Het bos is gelegen tussen Tours en Le Mans en bestrijkt liefst 5400 hectare. Het gebied vol eiken en naaldbomen strekt zich uit op een enorm plateau dat boven de Vallée du Loir uittorent. Het bos kreeg het label ‘Forêt d’Exception’ en zou ooit deel hebben uitgemaakt van het enorme woud van de Keltische Carnutes in Gallië, dat 2000 jaar geleden al bekendstond om zijn eeuwenoude eiken.


Charmelogies

Voor je je koffers pakt, mag je alvast wegdromen en er een logies uitkiezen dat je verwachtingen op het vlak van charme en comfort inlost. In de Vallée du Loir vind je volop charmante logies waaraan je zowel aangename herinneringen als fijne menselijke ervaringen zult overhouden. Bovendien vormen ze de ideale uitvalsbasis voor allerhande activiteiten en bezoekjes in de regio. Neem nu de molen uit de 18e eeuw langs de rivier de Loir en vlak bij een wijngaard, of dat kleine hotel met zwembad in de schaduw van de klokkentoren van het dorp waar je volledig tot rust komt op het mooie platteland. 


Een heus fietsparadijs

In de Vallée du Loir is de fiets koning. De routes waarop je amper een levende ziel ontmoet, nodigen alleen maar uit tot zachte mobiliteit. Neem nu fietsroute V47 (320 km) – ‘Vallée du Loir à vélo’ – die vanaf de bronnen van de Loir door berg en dal slingert en je naar Angers leidt, waar ze overgaat in het fietsnetwerk ‘La Loire à vélo’. Langs de hele route, die niet bijzonder moeilijk is, vind je bovendien kleine, chique bistro’s waar het heerlijk smullen is, charmelogies en stopplaatsen die garant staan voor bijzondere ontmoetingen. En natuurlijk zijn ook alle nodige voorzieningen (verhuur, herstelling …) aanwezig om je fietsvakantie vlot te laten verlopen. Langs de Loire speelt je vakantie zich niet alleen op het land, maar ook op het water af: met La Flèche als startpunt vaar je met de kano of de kajak voor een of twee personen, routes met verschillende moeilijkheidsgraden af.

De tuinen van kasteel Villandry, perfecte symmetrie | CC0

Niet zomaar een zoo

De populaire Zoo de la Flèche, een unicum in zijn genre, is onbetwistbaar een van de boeiendste dierentuinen van Europa. Heb je er altijd al van gedroomd om van nabij kennis te maken met de grizzlyberen en de wolven in Canada, of met de ijsberen op de Noordpool, maar vind je dat toch net iets te ver reizen?
De nacht doorbrengen tussen de roofdieren? Het is mogelijk! | (c) Zoo de la Flèche

Wel, dan is de Zoo de la Flèche een uitstekend alternatief. Meer nog, in de schitterende lodges van het park kun je zelfs de nacht doorbrengen in de nabijheid van die grote roofdieren.


Een alternatief voor de zee

Voor wie de zee mist, beschikt de Vallée du Loir over nog een aantal troeven, zoals de waterrecreatiedomeinen. Een daarvan is dat van La Monnerie, dat het label ‘Pavillon Bleu’ draagt. Centraal ligt het zwemmeer dat is omzoomd met een fijnzandstrand van 8000 m². De ontspanningsmogelijkheden zijn er haast eindeloos. Je kunt er wandelen, vissen, beachsoccer en beachvolley spelen, zeilen, waterfietsen, suppen, noem maar op. En dan is er ook nog de kaap waar je kunt vliegeren of met de boemerang gooien.

Voor meer informatie: www.vallee-du-loir.comOntdek reisbestemmingen voor elk budget

Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap, een gezellige citytrip, of een weekendje dichtbij huis om op stap te gaan met het hele gezin? Bekijk het aanbod van TUI (Jetair) , want een leuke vakantie hoeft helemaal niet duur te zijn!

Wat denk jij ervan?

Schrijf je in!

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.