Wandelen langs de Palingbeek


De Palingbeek, restant van het kanaal Ieper - Komen
Dichtbij het dorpje Sint-Elooi kan je erg mooi wandelen, genieten van de natuur tussen velden en bossen passeer je een aantal zeer interessante bezienswaardigheden. Eentje daarvan is het kanaal Ieper-Komen, ook beter bekend als de Palingbeek. Nog meer merkwaardig is dat er nooit één schip door het kanaal gepasseerd is...


Paelingbeek, het kanaal zonder schip

Ieper droomde lang van een rechtstreekse verbinding met de binnenvaart, om zo te kunnen wedijveren met steden zoals Gent en Brugge, maar helaas had Ieper geen rechtstreekse verbinding voor de scheepvaart. Daarom besliste men na decennialang lobbyen uiteindelijk toch om een kanaal aan te leggen tussen Ieper en Komen, maar een slechte ondergrond zorgde er steeds voor dat de wanden van het kanaal steeds verzakken. Het kanaal werd gegraven, maar zonder resultaat. Men vond geen oplossing voor de geologische problemen. Uiteindelijk besliste men aan de vooravond van WOI om de werken aan het kanaal niet meer verder te zetten. Het verweesde kanaal werd tijdens de Eerste wereldoorlog de inzet van een bittere strijd tussen de Duitse en Geallieerde troepen, dit is nog steeds duidelijk te merken in het landschap.

Starten in Voormezele

We starten de wandeling in Voormezele, een kleine gemeente vlakbij de Palingbeek, hier kan je vlakbij de kerk, recht tegenover een beenhouwerij voldoende parkeerplaats vinden. Naast de parking, in een stukje aangelegd groen, kan je een groot bord vinden met de wandelroute. Neem hier zeker een foto van, want de bewegwijzering is zo goed als allemaal vervangen door knooppunten. Met deze kaart, kan je zeker de wandeling maken. Bekijk de wandelkaart Bollaertbeek naar de Oude Vaart.

Kerk van Voormezele, hier start de wandeling
Vanaf het bord waarop de wandelkaart staat afgedrukt, vertrekken we langs kleine veldwegels, totdat we aankomen op een splitsing, deze weg heet de Schaepdreef. We slaan links in, en wandelen richting een grote baan die je in de verte reeds kan zien.

Wandelpad tussen de velden, sla linksaf aan het paaltje van de Schaepdreef

Bus House Cemetery

Op het einde van deze dreef kom je aan bij het eerste oorlogskerkhof, in deze streek lag de frontlijn tijdens WOI, en hier werd fel gevochten. Tijdens de wandeling zul je in het landschap verschillende grafmonumenten en kraters zien, restanten van de ondergrondse oorlog die hier werd gevoerd.

Bus House Cemetery, één van de begraafplaatsen uit WOI

De Mijnkrater van Sint-Elooi

Wandel naar rechts op de grote baan, nu wandelen we op weg naar Sint-Elooi. Als je ondertussen kan je genieten van het mooie uitzicht over de heuvels. Wanneer je aan een rondpunt komt, steek je de weg gewoon over, en zoek alvast je GSM, binnen 100 meter heb je deze nodig om een toegangscode te krijgen voor de Mijnkrater van Sint-Elooi. Bel naar het nummer op het infobord om je toegangscode (gratis) te ontvangen. 

De ondergelopen mijnkrater van Sint-Elooi
Aangezien zowel de Geallieerde als de Duitse troepen zich hadden ingegraven, zochten beide kampen naar een andere manier van oorlogsvoering. Één daarvan was de ondergrondse oorlogsvoering, men liet mijnwerkers tunnels graven tot onder de vijand, en deze tunnels werden volgeladen met springstof. Op het gepaste moment werden deze tunnels tot ontploffing gebracht. Hier en daar kan je nu nog in het landschap deze kraters terugvinden. Wanneer je buitengaat uit de site, steek je de straat over, en ga je de Eekhofstraat in. Achter de haag kan je ook een krater zien liggen, maar deze is niet toegankelijk.

Bommen in het veld

We klimmen de weg verder omhoog, hier kan je nog genieten van de uitgestrekte velden, voordat we straks afdalen richting de Palingbeek, of anders gezegd, het kanaal Ieper - Komen. Op het hoogste punt van de heuvel kan je links een veldweg inslaan, deze is niet verhard.

Een bom uit WO I, allicht gevonden tijdens het oogsten van de maïs
Dat er in deze streek een felle strijd woedde, kunnen we meteen zelf zien. Langs de kant in het gras licht een oud stuk (onontplofte) munitie te wachten op DOVO. We wandelen nu tussen het veld, en de weg daalt lichtjes richting de bomen, tussen deze bomen ligt de Palingbeek. Op het einde van de veldweg komen we op een asfaltweg, we slaan rechtsaf.


De Palingbeek, hier woedde een hevige strijd, getuige de vele oorlogsgraven
Na een kort bezoek wandelen we de asfaltweg verder, we passeren een golfclub, maar opgepast, deze golfballetjes kunnen hard aankomen! Wanneer de asfaltweg een 90° bocht naar rechts maakt, kan je links een pad inslaan, dit pad loopt doorheen de golfpiste naar de palingbeek. Opgepast, de golfers slaan hier de ballen over je hoofd!

De Palingbeek

De Palingbeek was een kanaal dat Ieper met de Leie zou moeten verbinden, zo kon Ieper terug concurreren met grote steden als Brugge en Gent. Na decennialang lobbyen werd er uiteindelijk beslist om toch tot de aanleg van het kanaal over te gaan. Duizenden werklieden startten met het graven van het kanaal Ieper - Komen. Maar ter hoogte van de ingang van de Palingbeek mislukte het werk steeds. De kleigrond waarin gegraven werd brokkelde steeds af, en gleed in het kanaal. Verschillende keren probeerde men opnieuw. Eerst door het aanleggen van een tunnel, dan door een bredere sleuf, maar tegen beter weten in (men zag immers vanaf het begin de scheuren in het metselwerk) werden de werken steeds verder gezet. Toch gaf de natuur zich niet gewonnen, en aan de vooravond van de eerste wereldoorlog besliste men om de werken aan het kanaal definitief stil te leggen.

Brug over de Palingbeek
Steek de houten brug over, en sla af naar links, volg verder het pad langs de oever van het kanaal. Het kanaal is nu volgroeid met riet en bomen, maar je kan duidelijk de vorm in het landschap herkennen. Op je rechterkant zal je een oplopend pad vinden, dat omhoogloopt langs de berm, volg dit pad. Je zal passeren aan een stalen constructie met een uitkijkpunt over de frontlinie. Vlak na dit punt sla je linksaf, en volgt de veldweg, hier werd een felle ondergrondse en bovengrondse strijd gevoerd. 

Vanaf hier moet je goed op de kaart kijken, op het einde van dit paadje kan je een grasweg volgen naar links, maar je kan ook kiezen om de hoofdweg verder te volgen. Volg de hoofdweg verder, en sla de eerste weg links in. Het eerste deel van deze weg is een zand en kiezelweg, het tweede deel gaat over in gras, je moet dan even rechtsafslaan. Vervolgens kom je opnieuw aan een herdenkingsmonument.

Kerkhof voor gesneuvelden van de ondergrondse mijnen
Achter het kerkhof kan je nog enkele kleinere kraters vinden van mijnen waardoor deze soldaten overleden zijn. Wanneer je even verder wandelt, kom je links 100 meter verder opnieuw een kerkhof tegen, het 1st Duke of Cornwall's Light Infantry cemetery, The Bluff als je goed op de kaart kijkt, kan je hier een weg vinden door rechtsaf te slaan, deze weg loopt verder door een bomenrij. Op het einde van deze weg, moet je straks linksafslaan, je komt terecht op een asfaltweg, wij slaan even rechtsaf, want daar kan je opnieuw een kerkhof vinden. Het Woods Cemetery.

Woods Cemetery
We keren terug op onze stappen, en gaan nu richting de asfaltweg, deze weg is de Verbrandemolenstraat, we slaan hier linksaf, en gaan opnieuw richting het kanaal. Wanneer je goed kijkt kan je in de verte de Lakenhalle van Ieper zien. Even verder komen we het een onthaalcentrum van het Provinciaal domein de Palingbeek. We wandelen over het domein van deze hoeve, tot aan de volgende weg, de Vaartstraat. Deze straat wandelen we opnieuw linksaf. Ook komen we hier nog 2 herdenkingsmonumenten tegen.

Gerenoveerde hoeve van het Provinciaal domein de Palingbeek

De terugweg naar Voormezele

Op de terugweg komen we nog 2 herdenkingsmonumenten tegen. Opnieuw, zoals alle andere perfect onderhouden. Het Chester Farm Cemetery en de Spoilbank Cemetery.

Chester Farm cemetery, in de avondzon
Na de Spoilbank Cemetery volg je even verder het Bijlander pad, dit pad brengt je opnieuw terug naar Voormezele. Wanneer je een asfaltweg kruist, volg je het Bijlander pad aan de andere oever van de Palingbeek.

Het Bijlanderpad langsheen de Palingbeek
Wanneer je langsheen het Bijlanderpad wandelt, passer je de Kalleputstraat, deze straat brengt je terug naar het dorpje Voormezele. Geniet nog even van het uitzicht over de velden, en de torens van Ieper in de verte.

De Kalleputstraat brengt je terug naar Voormezele
Wandel de Kalleputstraat verder in, deze straat kronkelt zich verder door de velden, en komt opnieuw uit op een oorlogsmonument Voormezele Enclosures no. 1 and no. 2, Sla hier linksaf, richting de de kerk, het vertrekpunt van deze wandeling.

Informatie

De wandeling is vrij goed begaanbaar, maar aangepaste wandelschoenen zijn zeker nodig, de paadjes kunnen modderig zijn. Deze wandeling is niet geschikt voor kinderwagens.

De afstand van deze wandeling is ongeveer 11 km.Ontdek reisbestemmingen voor elk budget

Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap, een gezellige citytrip, of een weekendje dichtbij huis om op stap te gaan met het hele gezin? Bekijk het aanbod van TUI (Jetair) , want een leuke vakantie hoeft helemaal niet duur te zijn!

Wat denk jij ervan?

Schrijf je in!

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.