Fietsen langs 150 jarig kanaal Bossuit-Kortrijk


Fietsen langs het kanaal Bossuit-Kortrijk | (c) Toerisme leiesteek

Westtoer blijft ook na de realisatie van de succesvolle fietsnetwerken niet stilzitten. Met de thematische fietstochten concentreert het provinciebedrijf voor toerisme en recreatie zich op één welbepaald onderwerp uit een regio dat extra belicht wordt. De nieuwe thematocht ‘Kanaal Bossuit - Kortrijk’ gaat dieper in op de ontstaansgeschiedenis, de economische en ecologische functie van het Kanaal en op de toekomstige ontwikkeling van de regio. ‘Water’ vormt de leidraad doorheen de fietstocht. Ook tal van natuurgebiedjes worden nader toegelicht.

Sinds 2006 is de volledige provincie West-Vlaanderen ontsloten door een fietsnetwerk op basis van knooppunten. De realisatie hiervan, een gezamenlijk initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer, was meteen een schot in de roos. De formule waarbij de recreant aan de hand van een fietskaart vrij zijn weg kan uitstippelen (of ‘fietst à la carte’) slaat duidelijk aan.

Thematische fietstochten

Op basis van het fietsnetwerk ontwikkelde Westtoer interessante thematische fietstochten waarbij de focus ligt op één welbepaald thema. Deze routes maken gebruik van de reeds bestaande bewegwijzering van het fietsnetwerk. De brochure bij de fietstocht geeft naast een fietsplan ook uitgebreid uitleg over de bezienswaardigheden langs de route. Hiermee wordt meteen het onderscheid gemaakt met de gewone fietsnetwerkkaart. In de Leiestreek werden de voorbije jaren al twee thematische fietstochten geopend. De nieuwste tocht doet verkent het zuidoosten van de Leiestreek. 

Themafietstocht langsheen het kanaal Bossuit-Kortrijk

De nieuwe thematische fietstocht ‘Kanaal Bossuit – Kortrijk’ brengt het verhaal van het het ontstaan en de belangrijke economische ontwikkeling die het Kanaal met zich meebrengt. Naast het aspect water is ook ruim aandacht geschonken aan de vele kleine, maar daarom niet minder belangrijke, natuurgebieden in de regio.

Fietsen langs autovrije paden

De thematische fietstocht pas volledig binnen het vieringjaar van 150 jaar Kanaal en werd heel toepasselijk tijdens het fietsfeest geopend. De tocht heeft twee startplaatsen, het streekbezoekerscentrum in Kortrijk en het VVV West-Vlaamse Scheldestreek. Vanuit bossuit gaat het via het Kanaal en de Trimaarzate (vroegere spoorwegbedding) naar het centrum van Kortrijk. 

Vervolgens is er een ommetje naar de Gavers en gaat de terugweg via Outryve en de Scheldemeersen naar Bossuit. Opmerkelijk langs het 41 km lange traject is de grote hoeveelheid aan wegen waar de fietser koning is. Iets meer dan 30 km van het traject is namelijk volledig autovrij. 

Een overzichtelijke brochure behandelt 32 topics met bezienswaardigheden en tal van wetenswaardigheden. Voorts is er ook een handige routekaart in de brochure opgenomen. 

Praktisch

De brochure is te koop bij de Diensten Toerisme van Kortrijk en VVV West-Vlaamse Scheldestreek en bij Westtoer voor de prijs van € 3,-. 

Bestellen kan ook bij Westtoer, Albert I-laan 120 Brugge/Sint-Michiels, T 050/30 55 00 (www.toerisme-leiestreek.be en www.fietsen-wandelen.be)

Wat denk jij ervan?

Schrijf je in!

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.