De Ronde start op Noirmoutier


Noirmoutier, hier start de Ronde | (c) Steffi123 CC-BYSA 3.0
In 2018 zal de Vendée in de schijnwerpers staan in de sportwereld. Want op zaterdag 7 juli vertrekt de Ronde van Frankrijk op het eiland Noirmoutier. Het departement met het grootste fietsnetwerk van Frankrijk verwelkomt dus de Tour. Een ideale gelegenheid om ook zelf eens deze veelzijdige, mooie streek vol natuur met de fiets te verkennen.

Passage du Gois met de fiets

Het startsein voor de Ronde van Frankrijk 2018 wordt op de brug van Noirmoutier gegeven. Vanaf dit kunstwerk geniet je een indrukwekkend uitzicht op het eiland en zijn afwisselende landschappen (dennenbossen, duinen, zoutpannen...). En natuurlijk ook op de mythische Passage du Gois, een route ‘onder zee’ van iets meer dan vier kilometer, die tweemaal daags overstroomd wordt door de zee. Sinds november 2017 is dit gebied geklasseerd als ‘Site d'intérêt national et patrimonial’. Bij de Ronde van Frankrijk in 1999 leidde dit natte en dus spekgladde stuk van de rit tot een valpartij van een twintigtal renners, die kostbare minuten verloren. Het is altijd een aanrader om door de passage du Gois met de fiets naar Noirmoutier te rijden, want het wordt een onvergetelijk moment.

De Tourrenners rijden daarna langs de kust van de Vendée van noord naar zuid, via Saint-Jean-de-Monts, Saint-Gilles-Croix-de-Vie en Les Sables d’Olonne en doorkruisen ten slotte het bekende moerasgebied Marais Poitevin. De aankomstlijn ligt in de gemeente Fontenay-le-Comte, die de Ronde voor het eerst in haar geschiedenis verwelkomt.

De tweede rit de dag daarna, op 8 juli, vertrekt vanuit Mouilleron-Saint-Germain, de geboorteplaats van generaal de Lattre de Tassigny en staatsman George Clémenceau. Vervolgens rijden de renners door het wallenlandschap van de Vendée en keren dan terug naar La Roche-sur-Yon. 


De fietsronde is rond

De lichtglooiende, zonovergoten Vendée is een echt fietsparadijs. Er zijn ontelbare routes om deze prachtige streek te ontdekken: aan de oceaan, door de bossen of het moerasgebied Marais Poitevin, van het ene eiland naar het andere…

En dit jaar is de Vendée meer dan ooit klaar om fietsliefhebbers te verwelkomen, want het fietsnetwerk is afgewerkt. De fietsronde is dus rond. Iedereen kan rustig op de fiets naar het strand trekken, de valleien van Vendée Vallée doorkruisen, de natuur induiken in het ‘Groene Venetië’... Meest uitgestrekte fietsnetwerk van Frankrijk

De Vendée telt tegenwoordig meer dan 1.800 km fietspaden en is daarmee het departement met het grootste fietsnetwerk van Frankrijk. Zo is de beroemde Vélodyssée de langste fietsroute van Frankrijk. Deze route van 1 250 km, die voor 70% uit autovrije wegen bestaat (fietspaden en groene wegen), doorkruist Frankrijk van Bretagne naar de Baskische kust. De fietsroute aan de kust tussen Bouin en L'Aiguillon sur Mer, via het eiland Noirmoutier, is voor 95 % gerealiseerd. Tegenwoordig is al 200 kilometer aangelegd langs de kustlijn, waarvan meer dan 150 kilometer voorbehouden is voor fietsers.

Om je te helpen een traject te kiezen, is er de website http://vendeevelo.vendee-tourisme.com met een reeks schitterende routes, die elk worden voorgesteld met een gedetailleerde fiche, kaart en zelfs een GPS-bestand dat je kunt downloaden. Ontdek reisbestemmingen voor elk budget

Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap, een gezellige citytrip, of een weekendje dichtbij huis om op stap te gaan met het hele gezin? Bekijk het aanbod van TUI (Jetair) , want een leuke vakantie hoeft helemaal niet duur te zijn!

Wat denk jij ervan?

Schrijf je in!

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.