Ook mensen met laag inkomen kunnen met vakantie


Ook mensen met een laag inkomen hebben recht op vakantie | CC0

Ruim 150 000 mensen met een laag inkomen konden dankzij het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen genieten van een daguitstap of een korte vakantie. 

Uniek

Het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen bestaat sinds 2001 en is uniek in de wereld. Het Steunpunt brengt sociaal bewogen toeristische ondernemers, lokale overheden, sociale organisaties en vakantiegangers met een laag inkomen samen. Het Steunpunt onderhandelt over tarieven, bundelt het aanbod en maakt zo daguitstappen en korte vakanties mogelijk voor mensen die het zich anders niet kunnen veroorloven. De kortingen schommelen rond de 40 procent, maar soms kunnen ze oplopen tot 60 procent. Het unieke aan het systeem is dat de financiële inspanning volledig van de toeristische ondernemers komt en dat daar geen enkele vorm van subsidiëring tegenover staat.

150.000

De afgelopen jaren kon het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen nog steeds meer vakantiegangers bereiken. In het afgelopen jaar liep dat aantal op tot bijna 150.000 vakantiegangers met een laag inkomen, goed 20 procent of 25 000 vakantiegangers meer dan in 2014. Het gaat in het gros van de gevallen om daguitstappen, ruim 128. 000 stuks. “Het Steunpunt Vakantieparticipatie" beschikt over een zeer krachtig netwerk dat inmiddels al bijna 2. 200 organisaties telt (1 586 sociale organisaties en 611 toeristische ondernemingen met een sociaal hart).”

Begin 2015 verdubbelde Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts het werkingsbudget van het Steunpunt. De bedoeling was om de werking te versterken en te verbreden, en dat is duidelijk gelukt. “Ik wil toerisme binnen het bereik van elke Vlaming brengen”, zegt Weyts. “1 kind op 5 groeit vandaag op in een gezin dat zich geen week vakantie kan veroorloven. Ik gun elk kind in Vlaanderen vakantie”. 

Wat denk jij ervan?

Schrijf je in!

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.