Zwitserland focust op fietstoerist
Zwitserland Toerisme lanceert haar zomercampagne die volledig in het teken van fietsen staat.  En met reden: uit onderzoek blijkt dat een op vijf verblijfstoeristen naar Zwitserland afzakt om te fietsen.  Of het nu gaat om toerfietsen, e-biken, mountainbiken of racefietsen, Zwitserland is een fietsparadijs dat iedereen weet te bekoren. Zwitserland Toerisme ontwikkelde dan ook enkele nieuwe producten, waaronder de evenementenreeks ‘Ride the Alps.’

Spectaculaire fietservaringen
“Wij garanderen onvergetelijke en spectaculaire fietservaringen”, zegt Yves Lütolf, directeur Zwitserland Toerisme BeNeLux. “De veelzijdigheid van het landschap, gaande van imposante bergtoppen, weidse valleien, kleurrijke alpenweiden tot bergmeren en bossen, maakt van Zwitserland een ideaal fietsparadijs voor elke type fietser. Of het nu gaat om routes voor toerfietsers, e-bikers, mountainbikers of racefietsers, al onze fietsroutes zijn perfect en uniform bewegwijzerd dankzij SwitzerlandMobility, het netwerk waarin de mooiste routes voor fietsers zijn samengebracht.”
Kortom, Zwitserland heeft heel wat te bieden voor het steeds groeiende aantal fietstoeristen.
Recent onderzoek toont aan dat 1,5 miljoen toeristen (19,4%) gaan fietsen tijdens hun vakantie in Zwitserland. 

Ride the Alps: ultieme uitdagingen voor wielerliefhebbers, met of zonder Fabian Cancellara
Zwitserland telt maar liefst 17 alpencols boven de 2000 meter. Een droom voor amateurwielrenners. De nieuwe evenementenreeks “Ride the Alps” richt zich in het bijzonder op deze doelgroep: vanaf komende zomer vinden tien evenementen plaats waarbij verschillende Zwitserse Alpenpassen afgesloten zijn voor het gemotoriseerd verkeer en dus exclusief geopend voor fietsers.

Evenementen
Fietsevenementen die deel uitmaken van “Ride the Alps”, zijn onder meer “Ride the Alps Susten” in het Berner Oberland op 26 mei. Vanuit Meiringen klimmen de deelnemers over een lengte van 28 kilometer ruim 1600 hoogtemeters naar de Sustenpas op 2260 meter. Ook het 'Chasing Cancellara- event' op 24 juni, waarbij amateurwielrenners het over een traject van 32 kilometer van Disentis tot Andermatt opnemen tegen Fabian Cancellara wordt georganiseerd onder de noemer “Ride the Alps”. Andere voorbeelden zijn de “Granfondo San Gottardo” van 22 juli, die onder andere over de kasseien van de oude weg – de  Via T remola - naar de Gotthard loopt, en de Tour des Stations van Conthey naar Verbier op 11 augustus.
De locaties en de data van de tien “Ride the Alps”-evenementen staan op
www.ridethealps.ch .
Het is de bedoeling dat de volgende jaren nog meer fietsevenementen zich aansluiten bij 'Ride the Alps' en dat deze evenementenreeks een echt begrip wordt bij fietsfanaten.
“Belgen zijn echte wielerliefhebbers, deze campagne is dan ook erg belangrijk voor onze markt”, aldus Yves Lütolf. “Wij dagen alle racefietsers uit om de Zwitserse alpencols te bedwingen en te genieten van de goede wegkwaliteit en uiteraard ook van de adembenemende landschappen. Bergpassen zoals de col des Mosses en de col de la Forclaz, kennen de meesten natuurlijk al van de grote wielerwedstrijden maar wij hebben er nog veel meer die zelfs getrainde fietsers behoorlijk doen zweten. Letterlijk en figuurlijk. Denk bijvoorbeeld aan de Nufenen-, Gotthard- en de Furkapas of aan Grosse Scheidegg. 'Ride the Alps' is de ideale campagne om onze fietscols extra in de kijker te plaatsen.”
Het feit dat twee 'Chasing Cancellara-events' ook deel uitmaken van de 'Ride the Alps' is voor Zwitserland Toerisme BeNeLux een extra troef. Tot op vandaag geniet Fabian Cancellara nog steeds een heldenstatus in België. 
Top Cycling Tours en Swiss Bike Hotels
Sommige toeristen organiseren liever niet zelf hun fietsvakantie maar verkiezen een compleet arrangement. In samenwerking met de Zwitserse reisorganisatie Eurotrek, ontwikkelde Zwitserland Toerisme ‘Top Cycling Tours’. Dit zijn negen fietsarrangementen voor mountainbikers, toerfietsers of racefietsers van vier dagen inclusief een routebeschrijving, overnachting en bagagenabreng.
In 2016 startte Zwitserland Toerisme, in samenwerking met hotelleriesuisse, met het labelen van Swiss Bike Hotels. Momenteel bieden 85 accommodaties extra services voor fietsers zoals een afsluitbare ruimte om de fiets te stallen, schoonmaak- en reparatiemogelijkheden, een sportersontbijt, een lunchpakket en routetips van gelijkgestemden. De uitbaters van Swiss Bike Hotels zijn zelf ook fietsers en weten dus perfect wat hun gasten verlangen.Gerichte informatie voor elk type fietser
“Om het elk type fietser makkelijk te maken, creëerden we voor hen aparte webpagina’s op MySwitzerland.com, licht Yves Lütolf toe. “Hier vinden fietsers alle informatie over themaroutes, aanbiedingen, evenementen, filmpjes en nog veel meer”.
De informatie is bestemd voor zowel individuele fietsers als voor fietsers die een georganiseerde fietsvakantie boeken.


 
Ontdek reisbestemmingen voor elk budget

Ben je nog op zoek naar een leuke uitstap, een gezellige citytrip, of een weekendje dichtbij huis om op stap te gaan met het hele gezin? Bekijk het aanbod van TUI (Jetair) , want een leuke vakantie hoeft helemaal niet duur te zijn!

Wat denk jij ervan?

Schrijf je in!

Krijg 1x per week nieuwe inspiratie én maak kans op leuke prijzen.